Torvalds: - Gpl 3 er grådig og selvopptatt

Torvalds: - Gpl 3 er grådig og selvopptatt

Linus Torvalds prøver igjen å forklare hvorfor han ikke liker gpl 3. - Den er både grådig og selvopptatt.

I et leserintervju med det indiske teknologinettstedet Efytimes.com går Torvalds nok en gang til angrep på versjon tre av lisensformen gpl, skriver IDG.se.

Som svar på spørsmålet om han kan tenke seg et scenario der linuxkjernen flyttes til gpl versjon tre, er ikke Torvalds så kritisk, og åpner også opp for muligheten til å samarbeide.

- Jeg synes at mye har blitt forbedret fra de tidligere utkastene, og jeg synes ikke det er en fæl lisens. Jeg synes bare at den ikke er like god som gpl 2, sier han.

Når en leser lurer på om ikke gpl 3 vil beskytte linuxkjernens friheter bedre enn gpl 2, kan ikke Torvalds dy seg lenger.

- Gpl 3 har blitt en mye mindre interessant lisens. Den handler ikke lenger om å kunne stole på å ”få tilbake kildekoden”. Det har degenerert til ”jeg skrev koden så jeg skal kontrollere hvordan du bruker den”, sier han.

- Jeg synes helt enkelt at gpl 3 er for grådig og selvopptatt. I gpl 2 finnes det en fantastisk balanse mellom frihet og tillit. Den er ikke like fri som bsd-lisensene (Berkeley Software Distribution, les mer her, red), men lar deg slappe av i stedet: ”Jeg gir deg min kildekode og du gir meg kildekode tilbake,” fortsetter han.

- Men gpl 3 forsøker å kontrollere hvordan du bruker denne kildekoden. Det som gjelder er da ”Jeg gir deg min kildekode. Om du bruker den må du passe på at jeg kan hacke systemet ditt.

LES OGSÅ: Mild krangel om GPL-lisenser

Les om:

Utvikling