- Trygg fremtid for Java

Tror du Java er på dødens rand? Vel, ekspertene ser ingen grunn til å slutte med Java, men mener brukere bør slippe å bekymre seg.

Publisert Sist oppdatert

Java har vært i hardt vær den siste tiden, med avsløring av en rekke alvorlige sikkerhetshull. Problemene ligger blant annet i det at Norges mest utbredte digitale ID-system, BankID, bruker Java. Det er spesielt viktig ettersom BankID nå også har fått plass i Norges offentlige ID-portal.

BankID er dermed årsaken til at mange sluttbrukere bruker Java på sine maskiner i det hele tatt. I kjølvannet av sikkerhetskaoset mener mange at sluttbrukerne bør slippe å bekymre seg over sikkerheten i et tredjepartssystem med begrenset bruk.

Ekspertene tror også at Java i løpet av forholdsvis kort tid vil forsvinne fra nettlesere og som egen tredjepartsmiljø, men at det er det liten fare for for fremtiden for Java som utviklingsplattform. Er Java kommet for å bli?

Savner alternativer

Arne Maus er førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo innførte Java som arvtaker til kjente og kjære Simula rundt århundreskiftet 2000. Han kan foreløpig ikke se noe godt alternativ til Java, og tror alt oppstyret rundt bruk kommer til å gli over.

Han mener at Java fungerer veldig bra til sin bruk, og at i stedet for å avskrive språket, må vi bite tennene sammen og rette feilene som oppdages. Det er jo tross alt ikke noe annet som ligger an til å ta over, mener han.

- Microsoft har jo for eksempel et utmerket språk med C#, men som også har samme type problemer, sier Maus, og påpeker at det dessuten tar vanvittig lang tid å lage et større kommersielt system skrevet i C# eller Java.

DÅRLIG MED ALTERNATIVER: Professor Arne Maus ved Universitetet i Oslo ser ingen praktiske alternativer til Java. Foto: Leif Martin Kirknes.

- Det er ikke faglig riktig å avskrive Java eller programmer skrevet i Java nå fordi det finnes noen klart bedre alternativer, sier Maus.

Han fortsetter med å si at det finnes hull og feil i alle systemer, og det er lett å utnytte upresis eller dårlig programmering uansett hvilket system det gjelder. Da det blir det feil å si at det er krise for Java-språket.

- At Java har feil i nettleser er ikke det samme som å kaste Java på båten. Det er synd at det er feil, men ingen krise for Java. Det er tross alt ikke noe som er skuddsikkert, sier Maus, og legger til at dersom folk ønsker absolutt sikkerhet, da vil de nok bli skuffet uansett.

Døden i nettleseren

Thor Henning Hetland er norges eneste Java Champion og leder av organisasjonene Cantara og IASA Norge. Han er en av dem som tror at Java raskt vil forsvinne som pre-installert programvare på alle pc-er, inkludert Windows, Linux og OS X.

Samtidig er han riktignok overbevist om at Java i den formen som er inkludert i forskjellige, enkeltstående applikasjoner, kommer til å fortsette som i dag.

Den viktige forskjellen er at sluttbruker ikke kommer til hverken å se eller vite at det i det hele tatt finnes Java-biblioteker på maskinen.

- Hvis Java på skrivebordet skal overleve, så må oppdateringen av Java se ut som patching eller automatisk oppdatering av vanlige applikasjoner. Java som system vil med andre ord forsvinne fra brukerne ser, mener Hetland

En viktig årsak frustrasjonene til sluttbrukere rundt Java er sikkerhetsoppdatering, hvor brukerene til stadighet blir plaget med meldinger om oppdateringer på Java som er en platform brukerene verken har eller ønsker å ha et aktivt forhold til.

- Oppdateringsprosessene har jo plaget sluttbrukerne til døde, bemerker Hetland.

Det åpner også for å kvitte seg med Java som egen modul i nettleserene, som jo ligger til grunn for alt bråket rundt sikkerhetsproblemer og utnyttelse av disse. Når Java forsvinner som modul for nettlesere blir det jo også mindre attraktivt som angrepsvektor for nettkriminelle.

- Applets har vært dødt i mange år, så det blir lite savn i nettleseren. Det er jo den delen som skaper problemene for sluttbrukere, og som verden, med unntak av BankID, har sluttet å bruke for mange, mange år siden, mener Hetland.

Han sier også at skaden på omdømmet kommer til å plage både Oracle og deler av bransjen fremover, for selv om sikkerhetsproblemer i Java ikke er verre enn det som finnes i for eksempel operativsystemer, andre plug-ins og nettlesere, så har jo Java vært markedsført som sikkert og trygt, noe som gjør skaden av store sikkerhetshull mye større.

Det spørs bare om det finnes reelle alternativer til Java, og om Oracle kan overleve skaden som er gjort på omdømmet til utvikllingsplattformen.

- Java-utviklere har hatt noen utfordrende år allerede. Språket merker alderdom og mange vil helst leke med utypede og funksjonelle språk, så JVM-en vil bli stadig viktigere, og andelen som bruker Java som syntax vil minke, tror Hetland.