Tyngre tider for utviklere

Tyngre tider for utviklere

Behovet for utviklere blir ikke så stort som tidligere antatt.

I slutten av 2009 vil det være 14,6 millioner utviklere i verden, tror analyseselskapet EDC. Den største økningen skjer i India, med 22 prosent, melder Computer Sweden.

EDC har tidligere spådd at antallet utviklere i verden vil øke med 7,4 prosent i år. Nå senker de forventningene til 4,3 prosentpoeng.

Det er først og fremst i Nord-Amerika, Japan og Vest-Europa at det blir færre utviklere enn ventet. Først i 2012 vil antallet utviklere vokse i samme takt som i 2008, skriver EDC i sin rapport Global Developer Poulation and Demographics Study.

Årsaken er, ikke helt sjokkerende, at finanskrisen skviser it-budsjettene.

Effektive verktøy

Teknologisjef i Microsoft Sverige, Daniel Akenine, ser for seg et par årsaker til utviklerbremsen.

- I dag finnes det effektive verktøy som genererer kode, som gjør at det går kjappere å utvikle og at behovet for såkalte lavnivå programmerere minsker. Dessuten gjør plattformer og rammeverk som Sharepoint og Biztalk fra Microsoft og Spring for Java at utviklerne kan være mer produktive, sier han.

Han tror imidlertid ikke nedgangen vil fortsette ettersom it gjør nye inntog overalt i samfunnet.

- Ikke færre totalt sett

It-sjef for konsulentselskapet Sogeti, Peter Eriksson, er på langt vei enig. Han tror ikke bransjen minsker sett i antall personer, men heller at arbeidsoppgaver endres.

- Om utviklere er det samme som rendyrkede kodere, så stemmer nok tallene. Fremdeles jobber alt i alt flere personer med integrasjon og ferdige plattformer som Sharepoint, sier han til Computer Sweden.

I EMEA-regionen er det i EDCs tall 5,6 millioner utviklere, hvilket gjør det til den største regionen.

Utvikling