Utviklere raser mot Internet Explorer 9

Utviklere raser mot Internet Explorer 9

Oppfordrer til IE-boikott om ikke XP-brukere får oppleve html 5.

Internet Explorer (IE) 9 – som har støtte for html 5 – skal ikke tilbys Windows XP-brukere.

I går sa teknologievangelist i programvaregiganten, Giorgio Sardo, at årsaken er at IE9 er en ”moderne nettleser” som er ment å høste fordelene av moderne maskinvareakselerasjon og andre ytelsesforbedringer som krever et ”moderne operativsystem”.

Det fikk Alex Russel fra Google Chrome-nettlererens utviklerteam til å fyre opp i raseri.

- Opera og Mozilla driver også med maskinvareakselerasjon av sine nettlesere, og vi gjør det alle på XP. Du skisserer en verden der brukere blir forlatt i fortiden, sa han under en paneldebatt der også representanter fra Mozilla, Opera og Yahoo var til stede.

Diskusjonen handlet om nettlesernes fremtid.

- Jeg er helt enig i at dette er et problem. Jeg anbefaler alle brukere å migrere til en nettleser som ikke er IE, sa Yahoos javaskript-arkitekt Doug Crockford.

Sitter fast i fortiden

Årsaken til at de to fyrer sånn opp, er at XP-brukere i så fall ikke får oppleve html 5-verden med IE. Html 5 er den nye standarden for webdesign, som vil gi store nye muligheter, inkludert standardiserte måter å bruke video, animasjon, lyd og lagring når maskinen ikke er på nett – sistnevnte slik blant annet Gmail bruker for at folk skal kunne lese i epost-arkivet sitt uten nettilgang.

Html 5 kan føre til reduksjon av nettsiders fragmentering, en fragmentering som har oppstått fordi webutviklere har måttet designe sine nettsider med forskjellig kode til de ulike nettleserne, eller forholde seg til ulike proprietære teknologier som Flash og Silverlight for å vise ting som videoinnhold.

Men brukere av XP risikerer altså å sitte igjen i 2000-tiåret, mens resten av verden lever i 2010-tiåret, om de bruker IE. Crockford fra Yahoo mener det er et tankekort at gamlingen IE6, fra 2001, som Microsoft selv fraråder folk å bruke, ifølge Yahoos tall til sammen har flere brukere enn mer moderne varianter som Opera, Chrome og Safari.

Han mener standardiseringsorganisasjonen for webutvikling, W3C, neglisjerte sin rolle i starten av 2000-tallet og ga ukompatible teknologier fritt spillerom. Men nå er det ny musikk på gang med html 5 som felles standard.

- Og det er flott, men irrelevant om vi ikke løser IE6-problemer, sier Crockford.

Nettsidenekt til etternølere

Sardo sier Microsoft mener html 5 er fremtiden. De har implementert deler av den ikke helt ferdige standarden i sin IE8, som kan brukes på XP, og vil altså gi full støtte i IE9.

Han sier ellers at Microsoft jobber hardt for at folk skal holde nettleserne sine oppdatert, og peker på at Microsoft for eksempel tillater nedlasting av nye nettlesere selv om brukeren sitter med en piratkopi – som blant annet er meget utbredt i Kina.

- En av de store utfordringene i Microsoft er å legge til nye spesifikasjoner. Html 5 er en flott spesifikasjon, og vil føre til en fantastisk fremtid for webutviklere. Men den er fremdels uferdig. Å sikre at standarden implementeres likt i alle nettlesere vil innebære mye arbeid og testing, sier Sardo.

Crockford har på sin side et radikalt forslag for å få folk til å oppgradere sine nettlesere, som vil være avgjørende for at html 5 slår full blomst: En felles enighet om at alle webutviklere nekter adgang til folk med mindre deres nettleser er fersk.

- Jeg foreslår vi gjør det 30 dager etter at alle store nettleserleverandører har implementert html 5. På den dagen dør IE6, sa han under debatten, til applaus fra utviklerne i salen.

Les om:

Utvikling