Utviklerne strømmer til Apple Swift

Utviklerne strømmer til Apple Swift

Apples nye programmeringsspråk har utløst enorm interesse blant kodere verden over.

En drøy uke etter at Apple overraskende lanserte et helt nytt programmeringsspråk, «Swift», lagd for programvareutvikling for iOS og OS X, kommer rapportene om at språket har vakt stor interesse blant verdens programvareutviklere.

Nettsteder som holder øye med populariteten til programmeringsspråk, rapporterer at Swift ville gått rett inn høyt på listene etter bare en uke ute i det fri. Innenfor topp 10 og topp 20, er tilbakemeldingene disse tjenestene gir om interessen for Swift.

Populære programmeringsspråk

Nettstedene Tiobe og PyPL vedlikeholder indekser som viser populariteten til programmeringsspråkene. Dette gjør de ved å telle søk som er typiske for det programmerere gjør.

Tiobe Index teller søk om programmering for svært mange programmeringsspråk på en lang rekke søkemotorer, de mest kjente er Google, Wikipedia og YouTube. Basert på disse tallene setter Tiobe opp en oversikt over hvilke språk som er mest etterspurt – dette er altså ikke en liste over hvilke språk som er best, eller hvilke språk som det finnes flest kodelinjer i, dette er en liste over hvilke programmeringsspråk som programmerere ønsker mer informasjon om.

Nettsiden PyPL gjør en tilsvarende analyse. De teller antallet ganger leksjoner i programmeringsspråk blir søkt etter på Google. Deretter settes månedens Topp 10-liste opp.

Dette er naturligvis ingen eksakt vitenskap, for gamle utbredte programmeringsspråk som for eksempel C vil bli etterspurt mindre av alle erfarne utviklere, samtidig som helt nye språk vil bli søkt etter av alle, uansett erfaringsnivå. Disse indeksene gir likevel meningsfull trendinformasjon, særlig når utviklingen sees på over tid.

Swift rett inn

Ingen av disse tjenestene hadde Swift som en del av søkene sine da språket ble lansert 2. juni, slik at juni-listene inneholder ingen tall for Swift. Vårt amerikanske søstertidsskrift Infoworld.com har spurt disse tjenestene om hvordan interessen for Swift har vært etter en uke på markedet.

En representant for Tiobe forteller at Swift antakelig vil komme inn på Topp 20-listen i juli, og den tilsvarende tilbakemeldingen fra PyPL er at Swift kommer til å ta niendeplassen, basert på interessen etter en uke nå i juni.

Også norsk interesse

- Uansett hva Apple lanserer, så kommer en mengde mennesker til å se nærmere på det. Det hadde vært en større sensasjon om det ikke var stor interesse for Swift. Når Apple lanserer et programmeringsspråk, vil de som er opptatt av disse tingene, de som er interessert i språk og verktøy, de vil sjekke det ut. Det samme skjedde da Microsoft lanserte C# og da Sun lanserte Java, så dette er som det skal være, mener vår hjemlige programvareutviklings-nestor Håkon Wium Lie, CTO i Opera Software.

Han setter pris på at det foregår en basisutvikling, også på språkfronten:

- Jeg synes det var litt gøy at Apple lanserte et nytt programmeringsspråk. Det å utvikle dataspråk er morsomt, jeg har jo drevet med det selv. Det er jo ofte slik man gjør framskritt, at man lager nye språk for å uttrykke ting bedre og kommunisere bedre med datamaskinene.

- Jeg har sett litt på Swift, og de har jo hentet inspirasjon fra mange steder og mange kjente språk som Python og så videre. De sier jo selv at lista er veldig lang, og det ser vi også av syntaksen. Det er ikke noe overraskende her, og ikke noe revolusjonerende heller. Jeg ikke prøvd det selv. Selv skriver jeg ikke så mye annet enn css-kode om dagen, og programmerer litt i Perl når jeg trenger det. Men jeg er egentlig ikke i kundegruppa for dette språket, forteller Wium Lie, som er en svoren Linux-bruker i denne sammenhengen.

- Ingen kan eie et språk

Wium Lie er ikke bekymret for at det nye programmeringsspråket er en «felle» som gjør at utviklerne ikke kan lange programmer for annet enn Apples plattformer.

- Det er jo noe man må være obs på. Men nå er det jo slik, og dette tror jeg det faktisk finnes rettslige avgjørelser på, at ingen kan eie et dataspråk. Om Swift er et godt språk som utviklerne liker og som har egenskaper det er verd å ta med videre, tror jeg det vil dukke opp på andre plattformer også. Du skal ikke se bort i fra at det dukker opp på Linux også, en vakker dag.

- Det er ingen ting til hinder for at andre kan ta fatt i Swift, og bruke det som en utviklingsplattform andre steder. Da må de bare lage sin egen parser og kompilator, men det er ingen juridiske restriksjoner i veien for det. Man kan ikke eie API-ene og dataspråkene. Det har vært litt turbulens rundt dette på Java-siden, men jeg har aldri sett at noen har prøvd å eie selve syntaksen, forteller han.

Verktøy sekundært

Om Opera kommer til å bruke det nye språket i sin egen virksomhet, har Wium Lie en fullstendig pragmatisk holdning til.

- Jeg kan ikke si noe om Opera kommer til å bruke Swift til å produsere kode. Det kan jeg verken si ja eller nei til; om dette er et egnet språk og verktøy for oss, så kommer vi til å bruke det, ellers ikke. Vi jobber ikke slik at vi velger verktøyet først. Vi ser på hvordan vi kan gjøre webben til et bedre sted, og så velger vi verktøy sekundært, avslutter teknologisjefen i Norges største programvarehus.

Les om:

Utvikling