Varsler dypdykk i Linux 4.0

Varsler dypdykk i Linux 4.0

Linus Torvalds vil at Linux 4.0 skal handle om stabilitet og bug-fikser snarere enn ny funksjonalitet.

Gnu/Linux, selve hjørnesteinen i fri programvare, skal etter planen bli lansert i versjon 4.0 omtrent ett års tid fra nå, varsler Linux-sjefen Linus Torvalds.

Sist lanserte Linux-kjerne er i skrivende stund 3.12, som ble sluppet søndag 3. november. Denne versjonen inneholder en rekke forbedringer, blant annet nye funksjoner i filsystemet EXT4, nye drivere og bedre ytelse i tillegg til en solid samling bug-fikser.

I den vanlige lanserings-meldingen lufter Linus Torvalds nye tanker rundt neste major release, versjon 4.0, som han ønsker skal ha fokus på stabilitet og bug-fikser. Det hører med til historien at Torvalds tidligere har vært kritisk til tanken, som først ble luftet av Intels åpen kildekode-sjef Dirk Hohndel under Linuxcon EU, som ble arrangert i Edinburgh tidligere i år.

Torvalds kritikk skal ha vært at han ikke trodde de mange utviklerne og selskapene som bidrar til Linux-kjernen ville være spesielt interessert i å jobbe på det som hovedsaklig vil være en stabilitets-release, blant annet fordi det er mer spennende å legge til nye funksjoner enn å finne og fikse feil.

- Jeg ser bare ikke at de fleste av oss har oppmerksomheten som kreves for å få det til, sa Torvalds den gangen.

Nå ser det ut som han har endret mening etter å ha tygget litt på tanken, og ønsker innspill fra Gnu/Linux-miljøet om hva fokuset på versjon 4.0 skal være. Versjon 3.12 skal ha omlag 4000 kjente bugs, og det er kanskje ikke dumt å dykke ned i koden for å kunne lansere en skikkelig stabil og solid kjerne.

- Omtrent ett års varsel om at "ok, etter 3.19 (eller noe), skal vi lage en release med *bare* fikser, og det blir da 4.0", skriver Torvalds.

Se video: Dirk Hohndel and Linux Torvalds discuss what's next for Linux and the Linux kernel

Utvikling