- Verdens raskeste grafikkmotor

Tyske Magix har kjøpt opp britiske Xara for å få tak i det de hevder er verdens raskeste motor for vektorgrafikk.

Publisert Sist oppdatert

London (PC World Norge): Det tyske multimedieselskapet Magix kjøpt tidligere i år opp gamle og ærverdige britiske Xara Group Ltd. og lanserer nå produkter basert på Xaras vektorgrafikk.

Xara står bak det de selv kaller «verdens raskeste grafikkmotor», og både Magix og Xara vil nå trappe opp kampen mot Adobe og andre konkurrenter innen tegne-, illustrasjons- og bildebehandlingsprogrammer, både i forbrukermarkedet og i mer profesjonelle sirkler.

Nøkkeldata om MagixMagix AG ble etablert i Berlin i 1993. Selskapet har rundt 300 ansatte, hvorav rundt 160 er utviklere. I fjor kom omsetningen opp i cirka 36 millioner euro (cirka 285 millioner kroner). Selskapets produkter har snart sju millioner registrerte brukere. Norsk distributør for Magix er Boston International AS i Kristiansand (www.boston.no ).

Nøkkeldata om XaraXara ble etablert i Storbritannia i 1981, riktignok under et annet navn. Xara-navnet oppstod i 1993. Selskapet selger primært produktene sine via internett (www.xara.com ), med størst fokus på det amerikanske og britiske markedet. Xara har omtrent 1,2 millioner registrerte brukere. I januar 2007 ble Xara kjøpt opp av Magix AG.

Magix er mest kjent for sine mange rimelige programmer innen foto, video og musikk, men har også en rekke andre produkter.- Vi dekker 360 grader av multimedieaspektet, fremholder Magixs toppsjef Jürgen Jaron.

Xara står på sin side bak en vektorgrafikkmotor som i mange år har vært mest kjent som et Corel-produkt, CorelXARA, men som nå er tilbake på Xaras hender. Selskapet omtaler selv Xara Xtreme-teknologien som «den raskeste grafikkrendringsmotoren som er tilgjengelig».

Magix ønsker å bygge denne teknologien inn i flere av sine produkter, og er nå ute med blant andre Magix Xtreme Photo & Graphic Designer, der Xaras vektorgrafikk er kombinert med effektiv bildebehandling.

Effektiv bildebehandling

Samtidig fortsetter Xara å videreutvikle teknologien sin, og har nylig lansert versjon 3.2 av Xara Xtreme Pro, en Adobe Illustrator-konkurrent til rundt 250 dollar (omkring 1 500 kroner).

Det finnes også en billigversjon, Xara Xtreme, til snaut 80 dollar, som nå foreligger i 3.2-versjon. Xaras gründer og toppsjef, Charles Moir, antyder imidlertid at denne kan komme til å bli faset ut etter hvert, som følge av Magix’s oppkjøp av Xara.

Dette vil i så fall bety at Magix fortsetter å fokusere mest på rimelig forbrukerprogramvare, mens Xara-avdelingen retter seg mot det mer profesjonelle markedet.

Foruten Xara Xtreme-teknologien har Xara også utviklet Xara 3D, som benyttes til 3D-design på tekst og grafikk.

Xtreme-programmer

PC World har nå både Xara Xtreme Pro 3.2 og Magix Xtreme Photo & Graphic Designer inne til test, og våre vurderinger kommer senere. Xtreme Photo & Graphic Designer er Magix’s første program som forener bildeprosessering og grafikkbehandling med profesjonell vektorgrafikk.

LES OGSÅ: Massiv programpakke fra Adobe

Magic har også lansert et annet produkt med Xtreme-navnet: Macix Xtreme Photo & Video Manager til 399 kroner inklusive merverdiavgift. Programmet har blant annet ansiktsgjenkjenning, som skal bidra til enklere og bedre arkivering.

Magix AG samlet nylig et knippe europeiske data- og fotobladjournalister på godset Gaddesden Place, Xaras særpregede hovedkvarter rundt 30 kilometer nord for London, for å fortelle om sammenslåing.

Uvanlig it-miljø: I kontorlokalene i kjelleren på dette erke-engelske godset utvikles en av verdens raskeste vektorgrafikkmotorer. (Foto: Toralv Østvang

I et miljø med røtter tilbake til Henrik VIIIs tid har Xara-sjef Moir samlet en kjerne av utviklere i kjellerdelen av godset, mens gründeren selv og hans familie bor i de øvre etasjene og bruker en del av tiden til nitidig restaurering av det gamle godset – en kulturkollisjon som er en opplevelse verdt.

Veteran-firma

Xara ble etablert så tidlig som i 1981, under navnet Computer Concepts. Selskapet fokuserte på det britiske markedet, og lanserte i 1982 tekstbehandleren Wordwise. De første 12 årene utviklet selskapet programmer for en rekke plattformer, men ikke for IBM PC-plattformen fordi «den var så dårlig». Derimot hadde firmaet en rekke produkter for 1980-tallets blomstrende hjemmedatamarked, med programvare til maskiner med navn som BBC Micro, Acorn, Atari ST og Archimedes.

Tidlig på 1990-tallet skiftet firmaet navn til Xara og hoppet over på IBM-plattformen. Selskapet styrte imidlertid unna Apple, som var begynt å få problemer på den tiden. I dag sier Xara-sjefen at han angrer på at han ikke hadde større tro på Apple den gang. På pressemøtet demonstrert han Xara Xtreme Pro 3.2 under Windows Vista på en iMac.

Xara-gründer Charles Moir har ledet selskapet fra sitt engelske gods siden 1980-tallet. (Foto: Toralv Østvang)

Selskapet har hatt hell med sin utvikling av vektorgrafikk-utvikling, selv om det har vært en kronglete vei å gå. I 1994 så vektorgrafikkprogrammet Xara Studio dagens lys. Men Corel, som da hadde grafikkmarkedet i sin hule hånd, greide å snappe opp markedsrettighetene og kalte produktet CorelXARA. Men til Xara-folkenes gremmelse greide ikke Corel å markedsføre Xara-teknologien skikkelig, og i 2000 ble de to selskapene enige om at rettighetene skulle gå tilbake til Xara-selskapet i England.