Visma satser alt på html5

Visma satser alt på html5

Selskapet skal slutte å utvikle rene Windows-applikasjoner.

Visma, landets ledende leverandør av programvareløsninger mot offentlig sektor, starter nå med en ny strategi: Kommende applikasjoner skal ikke lenger programmeres spesifikt for Windows, de skal utvikles i webstandarden html5 i stedet.

- Selv om html5 ikke er helt ferdig som standard ennå, kjører vi på. Vi tar en liten risiko, men med utviklingen i nettlesermarkedet føler vi at det ikke kan gå galt, sier Edgeir Aksnes, utviklingssjef i Visma Unique, en avdeling som retter seg mot offentlig sektor.

Det er hans egen avdeling som blir først ut til å starte arbeidet. Det er ikke helt tilfeldig.

- Offentlig sektor er gjerne større organisasjoner og har god kontroll på infrastrukturen blant annet med standardiserte desktops. Vår avgjørelse er også tatt i samråd med våre største kunder, sier Aksnes.

Silverlight en teknologirisiko

Allerede nå er 15-20 ansatte i gang med å arbeide med webstandarden. Etter hvert skal hele bedriften utvikle frontend-applikasjonene i html5. Etter en lang intern diskusjon bestemte selskapet seg for at fremtiden var web, og i vår sto det igjen to alternativer; Microsoft Silverlight og html 5. Visma vurderte det slik at Silverlight fungerte bra, men valget ble likevel html5.

- Silverlight fungerte bra, men vi vurderte det slik at Silverlight var en teknologisk risiko. Og den vurderingen slo jo til på PDC, sier Aksens.

På Microsofts utviklerkonferanse PDC, som ble holdt i slutten av oktober, sa Microsoft-direktør for verktøy og forretning Bob Muglia til Zdnet at Silverlight ikke lenger vil være Microsofts hovedverktøy for kryssplattformutvikling. Administrerende direktør i selskapet, alltid-så-Microsoft-entusiatiske Steve Ballmer, innrømmet personlig det samme på Gartner Symposium i Orlando i medio oktober.

- Verden går mot html5 på universielle språk, og det gjør vi også med Internet Explorer 9, var Microsoft-toppsjefens budskap til 7000 it-sjefer.

Chrome Frame som aksellerator

En av fordelene for Visma med å gå for html5, er nettopp at det kan brukes uavhengig av plattform og i prinsippet også enhet. Det spiller ingen rolle om det er Mac, pc eller Linux. Ipad er også mulig, og mobile plattformer er i kikkerten.

- Men vi hadde ikke kunnet gjort dette uten Chrome Frame, som kom ut av beta i slutten av september, presiserer Aksnes.

Googles Chrome Frame er et innstikkprogram for Microsoft-nettlesere som Internet Explorer (IE) 8, som blant annet gir den aldrende nettleseren html 5-støtte ved å i prinsippet legge en Google Chrome-nettleser inne i IE8.

Fra Microsofts side er det nettleseren IE9 som skal støtte webstandarden, men denne er ikke på markedet ennå. Og den vil kun fungere for de som har Windows Vista eller 7, XP-brukere ville dermed stått på bar html5-bakke uten Chrome Frame. Dermed hadde det blitt vanskelig for bedrifter eller statlige institusjoner som sitter med Xp og har standardisert på IE å bruke Vismas programvare uten innstikkprogrammet.

- Chrome Frame ble en aksellerator for avgjørelsen om html5, sier Aksnes.

De bakenforliggende systemene til Visma vil fremover være programmert i .Net og bestå av Software as a Service og Software on Demand. Les mer på neste side!

Utvikling