Visma satser stort på Microsoft

Visma satser stort på Microsoft

All nyutvikling skal skje på en plattform. Blir et av Norges største .Net-miljø.

Visma har kjøpt rundt 70 selskaper de siste årene. Bare i løpet av de siste to ukene er DBS fra Nederland og svenske Allego innlemmet i konsernet. Og enda mer skal det bli, ifølge ledelsen.

Men med så mange oppkjøp følger også mange ulike utviklingsspråk fra de ulike selskapene. Språk som Clarion, Visual Basic, Php og 4d er noen eksempler på de rundt ti forskjellige språkene som samtidig har vært i bruk i bedriften.

Nå skal Visma rydde opp i egne rekker, og standardiserer all nyutvikling innen fjerde generasjons programmeringsspråk på .Net.

- I løpet av vinteren vil alle utviklerne våre innen fagsystemer jobbe med .Net og en ny og mer moderne plattform, sier utviklingssjef Edgeir Aksnes i Visma Unique til Computerworld.

Visma Unique har hovedkontor på Skøyen, og har primært ansvar for kunder i offentlig sektor.

- Slik kan vi spisse kompetansen og gjøre mer grundig research i stedet for å ha folk smurt i et tynt lag utover hele fjøla. Vi har fra før hatt et godt .Net-nettverk, men med omleggingen blir vi blant landets største .Net-miljø, kanskje til og med det største, selv om slikt er vanskelig å måle.

Vurderte Java

Beslutningen ble tatt for halvannet år siden. Visma bestemte seg for å gi gass og kjøre på med ren .Net-basert utvikling av nye programmer og ved utvikling av moduler til eldre programmer i porteføljen.

- Hadde dere andre plattformer med i vurderingen?

- Vi vurderte også andre plattformer, hovedsakelig var det Java som var alternativet. De to plattformene er egentlig veldig like, men vi følte at .Net bedre tilfredsstilte våre behov. Vi har investert mye i det fra leverandør den siste tiden, og det var jo også et stort Microsoft-miljø her fra før, sier Aksnes.

Han legger til at eksisterende programvare fortsatt vil vedlikeholdes i sine respektive språk, foruten nye tilleggsmoduler, og at Visma også har områder der de benytter Java.

.Net vil brukes på backend. På frontend vil .Net brukes via Asp.net og en standardisering på HTML5 som Computerworld tidligere har omtalt.

- Selv om vi har valgt Microsoft og .Net har vi hatt sterkt fokus på at det vi implementerer skal være med åpne standarder og kunne være kryssplattform på brukersiden, slik som med HTML5.

I forkant

Aksnes sier kundene virker komfortable med avgjørelsen.

- Det er spennende for kundene at vi kommer med nye produkter i .Net, men modulene vi supplerer til eldre systemer vil ikke brukerne se. Men fra i it-sjefene i våre kunders selskaper har vi fått mye gode tilbakemeldinger på den teknologiske retningen vi har valgt, sier han.

- Hvordan gikk det å få med staben på endringen i programmeringsspråk?

- Jeg er stolt som leder for denne gjengen, det har vært en vannvittig bra dugnadsinnsats. Vi har lagt opp til et .Net-sertifiseringsløp. Vi har hatt interne .Net-forum med kompetanseheving, folk har lest bøker. Dette er noe stort sett alle har vært helt med på. Folk som har jobbet med 4GL-språk har taklet overgangen, og mange av de som har jobbet lengst med slike andre språk har vært blant de ivrigste. Ingen har hoppet av, og det hele har gått ganske raskt.

Avgjørelsen har også styrket samarbeidet med Microsoft.

- Vi har et tett samarbeid med Microsoft. Jeg har selv nylig vært en tur til Microsofts hovedkvarter i Redmond, der vi fikk tilgang på roadmaps og tanker fremover, samtidig som vi gir feedback tilbake, forteller Aksnes.

- Det er veldig verdifullt å kunne være litt i forkant, vi har blant annet muligheten til å teste det som kommer av plattformer innenfor både web, mobilitet og utviklingsteknologier generelt sett. Vi får også være med på å påvirke utviklingsløpet, vi har blant annet gitt feedback som har blitt tatt med videre av ulike utviklingsteam hos Microsoft.

Les om:

Utvikling