Windows 8 kan blokkere Linux

Windows 8 kan blokkere Linux

UEFI secure boot-protokollen og Windows 8 kan skape problemer for Linux og andre operativsystemer.

UEFI (Universal Extensible Firmware Interface) er et grensesnitt mellom maskinvare og operativsystemet, og ment å erstatte snart 40 år gamle BIOS (Basic Input/Output System) i pc-er.

Microsofts nyeste operativsystem, Windows 8, planlegger å benytte UEFI-kapabiliteter for alt de er verdt - blant annet for å kutte betraktelig ned på oppstartstiden.

Problematisk for Linux-brukere

Et potensielt problem med bruk av UEFI i Windows 8 ligger i UEFIs "sikker oppstart" (secure boot)-protokoll. Sikker oppstart skal hindre installasjon av root-kits og boot-virus gjennom å blokkere drivere og annet oppstartsprogramvare som ikke er signert med en krypteringsnøkkel.

I praksis betyr dette at pc-brukere kan hindres i å installere et annet operativsystem enn det som følger med maskinen, ifølge en bloggpost av Linux-utvikler Matthew Garret ved Red Hat.

En maskin kan ha flere leverandør-nøkler installert, men krever at ny programvare som skal installeres er signert med en av dem.

- Hvis du ikke kan få en leverandør til å signere binærkoden vil det ikke være mulig å installere programvaren, skriver Garret.

Han begrunner uttalelsen med å si at Microsoft krever at maskiner som skal være i overenstemmelse med Windows 8 logo-programmet må ha sikker oppstart, aktivert i UEFI.

Microsofts krav er bekreftet i et foredrag av programdirektør i Microsoft Arie van der Hoeven under Build-konferansen.

Linux-distribusjoner kan løse problemet gjennom på en eller annen måte å kunne tilby signerte versjoner av Linux , men det vil skape nye problemer fordi det ville kreve en boot-loader som ikke er beskyttet under GPL-lisensen som Linux bruker.

Med Microsofts krav om sikker oppstart vil det i tillegg være nærmest umulig for linux-brukere å kompilere egne versjoner av linux-kjernen, skriver Garret.

Flere detaljer om Windows 8 og UEFI kan leses i et innlegg av Microsofts programdirektør Billie Sue Chafins på Building Windows 8-bloggen.

Utvikling