Vær din egen wlan-kelner

Forvent ikke at kelneren kan hjelpe deg om du ikke kommer deg på nett - han er ansatt som servitør, ikke it-ansvarlig.

For å konkludere med en gang: Det er like enkelt å komme seg på offentlige trådløse nettverk som det er å koble seg opp hjemme. Og like vanskelig, om du vil ha det på den måten.

Computerworld har benyttet bærbar pc med Windows XP, og det har gått greit. I Windows XP kan du sette pc-en til å koble seg på det første og beste trådløse nettet den finner, såfremt et trådløskort er installert.

For tidligere Windows-versjoner er du mer avhengig av brukervennlige drivere, her har vi sett både veldig gode og helt håpløse varianter. Mac og Linux har vi ikke prøvd i denne omgang.

Ofte vil du støte på flere SSID-er og da kan det være greit å vite hvordan du setter den. SSID er rett og slett identiteten til det enkelte wlan -- trådløst lokalnettverk. Har du satt opp et hjemme, vet du dette.

Er det it-avdelingen som har satt opp pc-en din, kan det være at du rett og slett ikke får lov å koble deg til hvor som helst. Det kan også være at bedriftens it-avdeling har noen meninger om du får lov til å bruke offentlige trådløse nettverk.

Selv om sikkerheten ikke er tema her, er det klart at du må sikre deg ved å ikke ha slått på fildeling eller på annen måte gir andre tilgang til din maskin. Du befinner deg tross alt i åpent landskap og ikke bak noen annen beskyttelse enn den personlige brannmuren du har installert. For det har du, ikke sant?

Så når du har kontakt med nettet, starter du web-leseren din og går videre derfra. Med Telenors kortløsning møter du en web-side hvor du skal oppgi koden fra kortet.

Med WAN Norges løsning får du en side hvor du kan velge mellom betalingsalternativer. Hos Peppes og andre serveringssteder møter du din vanlige startside og er på nett. Enkelt og greit.