Varsler DLD-omkamp

Varsler DLD-omkamp

Frp, Venstre og KrF vil fortsette kampen mot Datalagringsdirektivet etter valget, også ved et regjeringsskifte.

Datalagringsdirektivet ble vedtatt i Stortinget i begynnelsen av april 2011 med 89 mot 80 stemmer. Et splittet Høyre og Arbeiderpartiet sørget for flertall for det omstridte EU-dirketivet.

Direktivet pålegger telefoni- og internettleverandører å lagre opplysninger om identitet, tidspunkt og sted for telefon-, internett- og e-postaktivitet i minst seks måneder.

Men det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål og direktivet har blitt utsatt flere ganger.

LES OGSÅ: Blir anonym cafésurfing forbudt?

Med unntakt av Høyre og AP stemte alle de andre partiene i mot, og Høyres mulige samarbeidspartnere etter høstens stortingsvalg vil fortsette sitt arbeid mot direktivet, også i en borgerlig regjering med Høyre, skriver Nationen i dag.

Venstre vil prioritere omgjøringen av direktivet høyt i eventuelle regjeringsforhandlinger og får med seg både KrF og Frp.

Høyre-nestleder Jan Tore Sanner tror imidlertid ikke at en borgerlig regjering kommer til å gå inn for å stanse direktivet fra å bli innført i norsk lov.

- Det er god tradisjon i Norge for å respektere Stortingets vedtak, så DLD blir nok stående med en borgerlig regjering, sier Sanner til avisen.

LES OGSÅ: Høyresiden kan arve DLD

DLD er svært omstridt i flere europeiske land. De siste fem årene har for eksempel Danmark hatt et strengere overvåkingsregime enn Norge. Stort sett har all Internettrafikk blitt registrert disse årene. I 2012 var det snakk om rundt 900 milliarder loggopplysninger. Nitti prosent av dette var internettrafikk.

I en rapport, publisert i februar i år, fra det danske Justisdepartementet konkluderes det med at den omfattende overvåkingen ikke kan brukes til noe som helst.