Varsler krig mot Oracle

IBM kommer med ny versjon av sin DB2, DB2 Viper i juni. I tillegg jobber de stadig tettere med SAP. Skytset rettes mot Oracle.

På Mastemyr treffer It-karriere tre tunge databaseeksperter i IBM. Joar Lyngaas, Jan Ankarstrand og Bjørn Nordby smiler godt.

- Nå skal Oracle få kjørt seg, starter Bjørn Nordby.

Vi kan formelig høre sablene rasle, og store smil skal tyde på at IBM-erne er sikre i sin sak.

- De to viktigste årsakene ligger i vår nye versjon av DB2, Viper, som kommer i juni. Den andre handler om vårt stadig tettere samarbeid med SAP, sier Nordby.

- Holdt vår sti ren

At IBM samarbeider med SAP er ikke nytt, men selskapene undertegnet en kontrakt i fjor sommer som sikrer enda tettere samkjøring av selskapenes produkter.

- SAP stiller seg i utgangspunktet nøytrale til hvilken databaseaktører de kan spille sammen med. Samarbeidet innebærer imidlertid at samspillet mellom SAPs løsninger og vår databaseteknologi er meget godt utformet, sier Nordby.

Han peker på at SAP ikke er spesielt fornøyd med at Oracle jobber seg inn på SAPs enemerker, nemlig applikasjonene/løsningene som ligger over databasene.

- Vi har holdt vår sti ren på dette feltet hele veien, og det ser det ut til at SAP setter pris på, sier Nordby.

På xml sine premisser

Den andre årsaken til at de tre IBM-gutta er spente på databaseutviklingen fremover ligger i deres nye versjon av DB2, Viper.

- Det er mange gode nyheter for våre kunder i dette produktet. Noen av våre største norske kunder har også vært med i utviklingsfasen og vært med som piloter i testfasen. Tilbakemeldingene er svært gode, og vi gleder oss til fortsettelsen, sier Jan Ankarstrand.

- Hva er så nytt?

- Vi har skreddersydd databasen for også å håndtere xml-dokumenter på xml sine premisser. Alle databaser håndterer xml-formatet også i dag, men xml har en hierarkisk oppbygging i motsetning til hvordan relasjonsdatabasene er bygd opp. Derfor blir det litt som å trykke en rund ball i en firkantet kasse, og det er vanskelig å få full uttelling av verdiene i xml-dokumentene. Dette har vi løst i Viper, forteller Ankarstrand.

Mindre behov

Oppetid er en annen utfordring for databasevirkeligheten.

- Tidligere kunne man sette av recovery- og backuprutiner på kveldstid eller tidlig om morgenen. Slik er ikke verden lenger. Kravet er full oppetid døgnet rundt, og det betyr at stadig større del av databaseadministratorens jobb må automatiseres, forklarer Joar Lyngaas.

Lyngaas peker at DBAer fremdeles er svært etterspurte, men utviklingen vil etter IBMs syn redusere etterspørselen.

- Databasene må selv sørge for å utføre endel av de "jobbene" DBAene i dag gjør manuelt. Flere og flere funksjoner blir automatisert. Databasene må lære å tune seg selv, og automatisk recovery og backup skjer kontinuerlig, peker Lyngaas på.

- Og mange slike nye elementer finner du i DB2 Viper, legger Bjørn Nordby til.

Skal ikke tape

Nordby er kjent med at Oracle ikke liker markedstallene fra IDC og Gartner. Dette tar han med knusende ro.

- Vi har tall som viser at våre databaser er mer effektive til en langt rimeligere kostnad enn det Oracle kan levere. Det brygger opp til storkrig på det norske databasemarkedet, og vi tror ikke at vi blir den tapende part, sier Nordby.

Les også: Databasemarkedet: Alle krever øverste pallplass