Vekst innen lagringsadministrasjon

Markedet for programvare for lagringsadministrasjon vokser igjen.
Salget verden over av programvare for lagringsadministrasjonsoppgaver, som for eksempel backup og gjenskaping av data (recovery), vokste med 7,9 prosent i 2003 - og nådde en omsetning på fem milliarder dollar, ifølge analyseselskapet Gartner.

Dette markedet falt med 5,8 prosent og en verdi på 4,6 milliarder dollar i 2002, og det var første gang noensinne dette segmentet falt i verdi, melder News.com. Gartner-analytiker Carolyn DiCenzo regner med vekst også i år.

-- Jeg regner med at veksten blir den samme som i fjor, sier hun.

IBM og HP avanserer

EMC lå på topp i fjor med hensyn til omsetning innen dette markedet, med en andel på 28,3 prosent av markedet. Selskapet gjorde et stort sprang i fjor for å øke sitt programvaretilbud via oppkjøp, blant annet av Legato Systems som lager programvare for backup og gjenskaping av data.

Veritas Software holdt andreplassen på Gartners liste med en markedsandel på 18,7 prosent. IBM var på tredjeplass med 13 prosent av totalmarkedet. På plassene etter kom HP med 5,6 prosent og Computer Associates med 5,3 prosent. Av disse fem på topp-selskapene var det kun IBM og HP som stjal markedsandeler i fjor. HP dyttet Computer Associates ned fra fjerde til femteplass.

Mer sentral programvare

Analyseselskapet IDC har kommet frem til at totalmarkedet for lagringsprogramvare økte med åtte prosent i fjor, med en totalverdi på 6,29 milliarder dollar. Markedet vokste med hele 18 prosent i fjerde kvartal som et resultat av at mange bedrifter la seg i selen for å møte nye offentlige krav innen håndtering av data.

Ifølge IDC er investeringene i lagringsprogramvare lavere enn i lagringsmaskinvare. Men programvare blir stadig mer sentral i bedriftene etter hvert som de ser etter muligheter for å klemme mer ut av eksisterende lagringspark og kutte administrasjonskostnader.