Vellykket pilottest av ip-mobilen

TeliaSoneras pilottest av UMA-konseptet i Danmark er avsluttet med meget gode resultater. UMA knytter sammen mobil- og ip-telefoni.

TeliaSonera var først ute i Danmark med å teste konseptet som bygger på den internasjonale teknologistandarden Unlicensed Mobile Access (UMA). Det er et konsept med en trådløs telefon som fungerer som en ip-telefon via det faste nettet i hjemmet, og utenfor hjemmet fungerer den som en mobiltelefon via det mobile nettet.

Første fase av testen i Danmark bestod av pilottester med GSM/Bluetooth-telefoner, og i andre fase kommer testene til å utføres på GSM/WiFi-telefoner, skriver selskapet i en pressemelding.

Rundt 50 danske familier har testet konseptet siden i mai i år, og de er i all hovedsak positive til de nye mulighetene med en kombinert fast/mobil-telefon.

Må være enkelt

Brukerne satte spesielt pris på mulighetene til å ha kun en telefon for både fast- og mobiltelefoni med ett eneste abonnement og ett telefonnummer og en regning.

At løsningen skal være enkel å installere i hjemmet, og enkel å bruke, er også veldig viktig for testfamiliene.

De fleste testpersonene mente også at det burde finnes et stort og attraktivt tilbud av UMA-telefoner ved lansering.

Også i Sverige

- Vi har nå ytterligere fått bekreftet at det er enkelhet og brukervennlighet som er ytterst avgjørende for å ta ledelsen i overgangen til mobile- og internettbaserte tjenester, sier produkt- og tjenestesjef Kennet Rådne i TeliaSonera.

TeliaSonera driver også med tekniske tester av UMA-konseptet i Sverige sammen med Ericsson. Pilottestene i Danmark kjøres sammen med Motorola.

Les mer om UMA.