Velutstyrt amerikaner

Velutstyrt amerikaner

Smarttelefonen Treo 650 byr på moderne mobilteknologi og en rekke forbedringer i forhold til sin suksessrike forgjenger.
Palmones Treo har vært en salgssuksess i USA og er markedsleder der, men har ikke slått like godt an i Europa. Den nye Treo 650 kan kanskje treffe europeerne bedre; det står i alle fall ikke på teknologien som sådan. Gsm-versjonen har som Treo 600 fire bånd og gprs, men også edge.

Det er nesten uventet moderne fra et litt sidrumpet Palmone, som gjerne har hovedfokus på det amerikanske markedet. Men vi europeere har tydeligvis blitt hørt i større grad av Palmones designere denne gangen. For Treo 650 er også utstyrt med Bluetooth, noe amerikanerne ikke bryr seg særlig om.

Andre forbedringer er mye bedre skjerm med oppløsning 320 x 320 punkter, som er større enn Pocket PC-baserte telefoner som har 320 x 240. Skjermen skal være godt leselig i sollys. Noe som var et problem med forgjengeren.

Støtte for Exchange

Treo 650 fungerer som mp3-spiller for lyd som lagres på sd/mmc-kort. Den har også støtte for sdio-kort, noe som har fått flere til å skrive at den kan benytte Palmones wlan-kort og dermed brukes i trådløst nettverk. Ifølge Treocentral benekter Palmones Greg Shirai dette. Interferens gjør det vanskelig å få til wlan, og Palmone har ikke til hensikt å støtte wlan-kort på Treo 650.

Annet nytt er at batteriet er utskiftbart, kameraet skal være betydelig bedre og prosessoren er kraftigere -- Intel PXA270 Xscale på 312 megahertz.

Lagringsminnet er nå flash-basert slik at data ikke forsvinner selv om enheten går fullstendig tom for strøm. Tastaturet er noe endret og har bakgrunnsbelysning. For kort tid siden lisensierte Palmone synkroniseringsprogramvare fra Microsoft, slik at Treo 650 kan synkroniseres mot Exchange.

Palmone har ikke gått ut med når Treo 650 vil være i handelen i Norge. De regner med å rekke julerushet i USA og vil begynne leveringer i Europa neste år.

Flere talsmenn for Palmone har gitt uttrykk for at de er lei av at europeiske journalister spør om når de skal fjerne den utstikkende antennen. Bildene av Treo 650 viser at svaret er «ikke denne gangen heller».