Velutstyrt og delikat iMac

Velutstyrt og delikat iMac

TEST: Andre generasjon iMac G5 har mye nytt under panseret, men har beholdt sitt slanke, elegante utseende.
På maskinvaresiden er det mange små forbedringer som til sammen utgjør en raskere enhet enn den første, flate iMac-en som ble lansert for litt over ett år siden. Årets modell har raskere prosessor og minne, større disk og bedre skjerm og kraftigere grafikk-kort.

Full kontroll

Trådløst nettverk og bluetooth er nå blitt standard, det samme er støtte for gigabit kablet nettverk. Den kompakte skjermen inneholder faktisk hele datamaskinen, og er nå også blitt utstyrt med et lite iSight-kamera som standard.

Tastatur og den nye Mighty mouse-musen følger med i pakken, sammen med en ny fjernkontroll med godt gjengkjennelig iPod-design. Fjernkontrollen kan oppbevares på skjermens kortside med en liten, usyndlig magnet.

Mighty mouse er den første datamusen fra Apple som har en høyre museknapp for å hente fram aktuelle valg i programmene. Knappen er godt skjult, men den fins!

Apples største styrke er at de har full kontroll over alle ledd i kjeden, og kan skreddersy maskinvaren for sitt eget operativsystem Mac OS X. Og omvent kan selvsagt alle funksjoner i både system og brukerprogrammer optimaliseres for bruk sammen med Apples egen maskinvare. Dette er en av grunnene til at maskinen ytelsesmessig oppleves som mye kraftigere enn en 1.9 Ghz-prosessor skulle tilsi på papiret.

Som på kino

Front Row er Apples nye grensesnitt for betjening av mediefiler. De fire valgene gir tilgang til musikk, dvd, bildevisning og program for å vise egne videofilmer. Fjernkontrollen lar deg starte og stoppe visning, regulere lyd og hoppe mellom de ulike delene av Front Row.

Til ren avspilling eller bildevisning fungerer dette utmerket, men blir tungvint om du bytter program ofte eller har mer aktive oppgaver på gang.

Den nye iMac leveres med mye programvare som er forhåndsinstallert og klar til bruk. Blant annet for å få mer ut av videokameraet, både til videochat og til å legge morsomme effekter på egne bilder. Hele programpakken iLife er inkludert, og her finner man blant annet iTunes for musikk og iMovie HD for å redigere egne, høyoppløselige videofilmer.

Støtte for iPod, synkronisering av epost, avtaler og adresser følger med, det samme gjør Apple Works.

Vi testet iMac med hele Adobe Creative Suite 2 samt nyeste versjon av Microsoft Office. Alle disse programmene fungerte utmerket i vår test, men særlig InDesign og Photoshop fra Adobe trivdes litt dårlig med maskinens bregrensede arbeidshukommelse.

Men da vi kjørte programmene hver for seg alene gikk det helt utmerket.

Designmessig sitller iMac i særklasse og kan uten videre få hedersplassen i finstua.