Venter spent på billige WP7-mobiler

Venter spent på billige WP7-mobiler

Google og Apple fosser fram, mens Nokia jobber på sin første WP7-telefon.

Nokia-sjef Stephen Elop avdekket mer om Windows Phone 7-strategien til Nokia under Open Mobile Summit i London denne uka. Behovet for en tredje spiller i mobilplattformmarkedet er sentral i argumentasjonen.

- Vi har et lukket system fra Apple og et foreløpig åpent system fra Google. Det er plass for et tredje system som alternativ til de to andre, sa Elop ifølge Computerworlds nyhetstjeneste.

Plattformer, ikke leverandører

Hovedkonkurrentene i markedet er altså markedsleder Android og utfordrer Apple. Nokia ser ikke på andre leverandører av Windows Phone 7-apparater som store konkurrenter. Elop avslørte at selskapet blant annet samarbeider med Samsung om detaljer i WP7.

Les mer: Phone 7 kan slå Android om to år

- Utfordringen for Nokia vil være å lage smarttelefoner som er normalt priset og som kan konkurrere i mangfoldet med Android, poengterte Richard Windsor, analytiker hos Nomura Securities, i en separat presentasjon under konferansen.

Dette mangfoldet i modeller og priser har bidratt sterkt til at Android skjøv Symbian ned fra smarttelefontoppen. I Norge vil dette si mobiltelefoner i området 2000-3000 kroner før operatørsubsidier.

Les mer: Android knuser Nokia og Apple

Svakt salg av WP7-telefoner har også vært en utfordring for Nokia, som har måttet forsvare at plattformvalget har vært en god ide. Elop hevdet at utfordringen nå var at andre leverandører finpusset sine Android-produkter mens Nokia jobbet hardt med sitt første WP7-produkt.

Les mer: Derfor vil ikke Nokia ha Android

Farta opp i 2012

Det er endringer i tidspunktet for når den første WP7-modellen kommer fra Nokia. Det blir sannsynligvis en høyende telefon med WP 7.5 ”Mango”, lansert mot slutten av året.

Ulempen er at markedet for dyre smarttelefoner allerede er dominert av Iphone. Det er først når de mer folkelige modellene kommer til neste år at det vil bli mer sus i serken for Nokia.

Les mer: Vil ha Nokia-telefon med WP7 i år

Noen kritikere har ment at manglende Nokia-preg for Mango-varianten av WP er et tegn på at Nokia ikke spiller noen stor rolle. Dette ble avvist av Elop, med den i og for seg gode grunnen at rammene for Mango var klar samtidig med at Nokia annonserte samarbeidet med Microsoft like før World Mobile Congress i februar.

Les mer: Slik blir Mango - Windows Phone 7.5

Det har lenge vært spekulert i at Microsoft vil kjøpe mobilselskapet. Elop måtte bestemt avvise at Nokia er til salgs i spørsmålsrunden etter innledningen på konferansen.