Venter stor vekst for wlan-telefoner

Til tross for at seieren allerede er spådd for produkt-sammensmeltningen wlan/mobiltelefon, spås enkeltstående wlan-telefoner en lysende fremtid.
Til tross for sterk vekst for begge typer wlan-telefoner, vil ikke disse telefonene utgjøre mer enn tre prosent av det totale mobiltelefonmarkedet i 2009, ifølge en rapport fra Disruptive Analysis.

Det er en lavere vekst enn det analyseselskapet Infonetics spår. De regner med at enheter med både wlan og mobiltelefoni-teknologi alene vil ha nådd fire til fem prosent innen samme tid.

17 millioner enheter

Disruptive Analysis spår en stor rolle for enkeltstående wlan-telefoner, til tross for at produkter som har både wlan og mobiltelefoni-teknologi myntet på massemarkedet, overkjører dem både på pris og funksjonalitet.

Analytiker Dean Bubley i Disruptive Analysis mener det vil selges 17 millioner enheter i 2009, og at det på samme tid vil bli solgt 29 millioner enheter som håndterer både wlan og tradisjonell mobiltelefoni.

Vil bli billige

Han tror konsumentmarkedet vil drives fremover av Vontage, Skype og lignende som vil gi bort skreddersydde telefoner.

- Over tid vil de antageligvis bli billige nok til å konkurrere med vanlige trådløse telefoner, og de vil ha funksjonalitet som for eksempel sms, mms, en nettleser, epost og spill, sier Bubley.

I forretningsmarkedet mener han rene wlan-telefoner vil være bra nok for ansatte som tilbringer mesteparten av tiden sin på sin fysiske arbeidsplass eller folk som jobber på for eksempel sykehus.

- De vil posisjonere seg som DECT-erstattere. De vil også bli mindre komplekse, og derfor rimeligere, enn telefoner med både wlan og mobiltelefoni-teknologi, sier han.