Verdens største datamaskiner

Verdens største datamaskiner

For fjerde gang på rad toppes lista av den samme superdatamaskinen.

For 29. gang har arrangementet ISC (International Supercomputers) , som holdes nå i Dresden i Tyskland, rangert de 500 største datamaskinene i verden.

Ifølge ISCs nettsider er halvårets liste den med flest omskiftninger noensinne. Men toppkandidaten er intakt.

For fjerde gang inntas førsteplassen av BlueGene/L System, utviklet av IBM og det amerikanske energidepartementets (Departement of Energy - DOE) National Nuclear Security Administration (NNSA). Blue Gene er installert ved DOEs Lawrence Livermore National Laboratory i Livermore i California.

Her er listen over de 100 største maskinene.

BlueGene/L nådde ifølge målingen gjort etter en metode kalt " Linpack benchmark" en ytelse på 280,6 teraflop per sekund (en teraflop = tusen milliarder beregninger).

To andre maskinsystemer oversteg 100 TFlop/s. Cray XT4/XT3 ved DOEs Oak Ridge National Laboratory tok annenplassen med 101,7 TFlop/s, mens Sandia National Laboratorys Cray Red Storm tok tredjeplassen med 101,4 TFlop/s.

LES OGSÅ: HP er verdens største

Det er to nye maskinsystemer med IBM BlueGene/L systems på topp ti-listen, en ved New York Center for Computational Science, i Stony Brook i New York (nr. 5) og en ved Computational Center for Nanotechnology Innovations, ved Rensselaer Polytechnic Institute i Troy i New York (nr. 7).

Disse to utgjør de største superdatamaskinene i et akademisk miljø. Nye på topp ti-listen er også et Dell-system ved National Center for Supercomputing Applications, på 8. plass.

HP slår IBM

HP økte sin markedandel i denne nisjen til 40,4 prosent, med 202 systemer på listen, mens IBMs andel falt til 38,4 prosent, med 192 systemer. I rapporten som kom i november var IBMs andel på 47,2 prosent (236 systemer) og HPs på 31,6 prosent (158 systemer).

IBM selv hevder de har en andel på 42 prosent målt etter beregningskraft i systemene.

Slik så lista ut for et halvt år siden

IBM annonserte en ny superdatamaskin på tirsdag. Blue Gene/P, som skal ha tre ganger så mye prosesseringskraft som Blue Gene/L. IBM hevder at dette maskinsystemet med en optimal konfigurasjo kan oppnå hele 1000 teraflop per sekund.

Spania og Japan

Den raskeste superdatamaskinen i Europa er en IBM JS21-klynge (nr. 9) ved Barcelona Supercomputing Center i Spania. in, med en ytelse på 62,63 TFlop/s. Numemr to på listen er et nytt SGI-system installert ved Leibniz Computer Center i München i Tyskland, med en ytelse på 56,52 TFlop/s.

Det høyest rangerte japanske systemet, ved Tokyo Institute of Technology, ligger som nr. 14 på lista. Klyngen er integrert av NEC og basert på en Sun Fire x4600 med Opteron-prosessorer.

Les mer om de kraftigste maskinene i verden her.