Verdens største gitter

På mandag går utdanningsministeriet i Kina, sammen med en rekke universiteter, på lufta med et av de største data-gitterene (grid) i verden.

I alt 200.000 kinesiske studenter, på over 100 universiteter, kobler mandag sine data-ressurser sammen. Data-gitteret er et samarbeidsprosjekt mellom Kina og IBM. Datakraften i gitteret vil bli på seks trillioner FLOPS. Senere skal kraften økes å nå 15 trillioner FLOPS. Det vil gjøre det til et av de største av sitt slag i verden.

Åpningen av data-gitteret skjer samtidig med at Kina sender ut sin første astronaut i verdensrommet. IBMs gitter-direktør Al Bunshaft, mener dette viser at Kina for alvor er i ferd med å sette seg på det teknologiske verdenskartet.

-- Innen en uke tar Kina to store steg inn i det 21. århundre. Begge disse begivenhetene demonstrerer hvor agressivt Kina satser for å bli en ledende teknologinasjon, sier han til IDG News.

Kinas universitets-gitter skal bruke åpne standarder, blant annet Open Grid Services Architecture. Maskinvaren som skal drifte gitteret leveres av IBM og er xSeries-servere som kjører på Linux.