Verdens største mobilaktør fosser frem

Verdens største mobilaktør fosser frem

Vodafone tjener massevis på sine 133 millioner mobilkunder. Men treg 3G-satsing gjør at aksjen faller.
I løpet av mobiloperatørens siste regnskapsår (avsluttet 30. mars i år), fikk selskapet 13,7 millioner nye kunder. Det betyr at 133 millioner mennesker verden over benytter Vodafone som sin mobiloperatør.

Den store kundemassen gjør at Vodafone håver inn penger. I siste regnskapsår kunne selskapet bokføre et driftsresultat på 12,7 milliarder pund før avskrivninger, tilsvarende 156 milliarder kroner.

Til sammenligning hadde Norges største mobilaktør, Telenor, et tilsvarende overskudd på sin mobilvirksomhet på 9,6 milliarder i 2003. Vodafone håver med andre ord inn 17 kroner for hver krone Telenor tjener.

Aksjen faller

Til tross for at resultatene var som ventet, faller aksjen med rundt fem prosent på børsen i London i dag. En årsak kan være selskapets utvikling i Japan, et marked som står for en fjerdedel av Vodafones inntekter.

Her taper Vodafone markedsandeler. Hovedgrunnen er at de lokale konkurrentene KDDI og DoCoMo fører en aggressiv prisstrategi og kaprer store kundemasser. Samtidig har KDDI lansert en rekke løsninger for 3G, neste generasjons mobilnett.

Konsernsjef Arun Sarin i Vodafone forteller at han tror at salget av 3G-telefoner vil ta seg opp rundt juletider i år. Da vil Vodafone ha flere 3G-modeller til salgs i markedet og Sarin regner da med at de vil få en betydelig oppsving i salget.

Fortsatt ringetone-salg

Til tross for at 3G-salget nå er på trappene, opplever Vodafone fortsatt sterk vekst i salg av ringetoner, tjenester og tekstmeldinger. Salget av slike produkter økte med 25 prosent til 4,5 milliarder pund i siste regnskapsår.