Verdens viktigste it-personer

Verdens viktigste it-personer

Bill Gates' arvtaker Ray Ozzie topper listen, foran dagens unge.

It-nettbladet Silicon.com har kåret verdens 50 viktigste teknologipersoner, under tittelen Agenda Setters 2006. Øverst på listen troner Ray Ozzie, Microsofts nye sjefsarkitekt for programvare.

Ozzie (51) var tidlig på 1990-tallet hovedarkitekten bak Lotus Notes. Neste år overtar han år rollen Bill Gates som har hatt i Microsoft de siste fem årene, og blir den som staker ut den strategiske kursen det neste tiåret for verdens ledende programvareselskap.

På plassen etter Ray Ozzie har Silicon.com rett og slett plassert " neste generasjon".

Begrunnelsen er den ekstreme betydningen det har hvilke teknologier og tjenester som omfavnes av ungdomsgenerasjonen. Myspace og Youtube er eksemepler på tjenester som domineres av dem mellom 15 og 35 og som i stor grad bidrar til å utforme det som for tiden gjerne kalles Web 2.0 .

Pussig nok er det mest gamlinger blant enkeltpersonene som utgjør topp ti.

Googles styreleder Eric Schmidt (51) innehar tredjeplassen foran 75 år gamle Rupert Murdoch, verdens mektigste mediemogul, som har spesielt stor påvirkning gjennom sitt Myspace-eierskap.

Det nye nettet

Apples Steve Jobs (51) tar femteplassen foran Nichoals Negroponte (63), " internettfilosofen" som det siste året har markert seg med sin plan om å skaffe alle barn i verden en pc til 100 dollar. Ifølge Silicon.com har denne ideen i seg selv bidratt til å presse pc-prisene ned og samtidig banet veien for frikode-programvare i markeder Microsoft hadde tenkt å dominere.

Wikipedia-gründer Jimmy Wales (40) tar sjuendeplassen. På åttendeplass har britiske Silicon.com plassert Ashley Highfield (41), som er direktør for nye medier og teknologi i BBC. Han leder et omfattende digitaliseringsprosjekt hos en av verdens viktigste allmennkringkastere.

Nummer ni på lista, og de første enkeltpersonene under 30, er Chad Hurley (29) og Steven Chen (27)som grunnla Youtube i begynnelsen av 2005. På imponerende kort tid har dette nettstedet for videodeling blitt et av verdens mest besøkte.

På tiendeplass har britene plassert den svenske Skype-sjefen Niklas Zennström (40), hvis selskap har skapt hodepine hos mangt en tradisjonelt telekomselskap det siste året.

Få giganter

Som hvem glimrer med sitt fravær? Av de tradisjonelle datastorhetene er verken Oracle, HP eller IBM med, mens Cisco, Dell, to fra Microsoft og den nye toppsjefen i Sun er funnet plassen verdig. Fra Open Source-mijøet har man bare funnet plass til Bruce Perens.

Ingen i mobilbransjen er funnet plassen verdig på topp 50-lista, tross økt nettkonvergens og stigende popularitet for mobiltjenester. Og eneste kvinne på lista er Ebay-sjef Meg Whitman (50).

Les hele lista fra Silicon.com her .