Veteranen -- Lotus

Lotus er i dag inkorporert i IBM. I høst kom versjon 6 av Notes og Domino. Computerworld spurte programvaresjefen hos IBM hva nytt veteranen har å by på.

-- Det viktigste med Domino 6 er lavere totale eiekostnader, sier Bjørn Nordby, direktør for IBM Software Group Norway og tidligere sjef for Lotus Norge i en epost.

I det har Lotus/IBM lagt ned arbeid i mer stømlinjeformet utrulling, administrasjon og andre verktøy for sentral styring. Sikkerheten er økt ved å ta i bruk standarder som blant annet støtter Smartkort, synkronisering av passordadministrasjon mellom Notes og internett og integrert registrerting av krypteringsnøkler for Notes og internett.

Økt tilgjengelighet, oppetid, skalerbarhet, pålitelighet og ytelse er forbedringer ved versjon 6, ifølge IBM. Som også poengterer en tettere integrasjon med annen infrastruktur for samarbeidsverktøy og at Notes/Domino i større grad utnytter IBM-systemer som DB2, Tivoli og Websphere. For de mer innvidde har det vært en offentlig hemmelighet en stund at "problembarnet" Notes' flate filstruktur med nsf-filer planlegges byttet ut med databasen DB2. Nordby kan også fortelle at Lotus/IBM har lagt stor vekt på trådløs tilgang fra mobiltelefoner og digitale hjelpere.

Webmøter

Lotus Sametime, som er programvare for øyeblikksmeldinger og webmøter, og Quickplace, som er en web-basert løsning for diskusjoner, dokumenter og annet som hører prosjekter til, selger godt ifølge Nordby. Produktene vokser med drøyt 100 prosent i året, mener han og viser til at produktene er lette å installere og krever minimalt med support. Nordby peker på Lotus' rolle innen IBMs programvare som å knytte mennesker og kunnskap sammen.

-- IBM Software er delt i fire; DB2, Tivoli, Lotus og Websphere. Alle pilarene bygger på grunntanken om å basere seg på åpne standarder. Enkelt sagt, når du skal knytte verdikjeder (transaksjoner) mellom selskaper, er det et økende behov for at mennesker skal kunne jobbe sammen og skape relasjoner rundt disse transaksjonene. IBM er kjent for å kunne utføre transaksjoner i store mengder, og Lotus støtter dette med menneskedelen av verdikjedene, hevder Nordby.