Vi elsker mobiltelefonen

Vi elsker mobiltelefonen

Mobilbruken er doblet siden 2000. Idag bruker en fjerdedel av verdens befolkning mobiltelefon.
Det globale antall mobilbrukere rundet 1,5 milliarder midtveis dette året, rapporterer den internasjonale telekommunikasjonsorganisasjonen (ITU)

U-landene haler innpå

Det betyr at omfanget av mobilbruken og særlig i utviklingslandene, er doblet på fire år.

Det totale antall brukere er idag 1,85 milliarder, sammenlignet med for ett år siden, hvor bruken favnet en milliard. Ifølge ITU slår andelen mobilbrukere knock out på både fastlinje- og internettabonnenter, melder cnn.

Særlig har de tre mest befolkede landene i verden, Kina, India og Russland hatt stor økning i andelen mobilbrukere.

Undersøkelsen viser at utviklingslandene har overgått de rike nasjonene når det gjelder mobilbruken, som er beregnet til 56 prosent av alle mobilabonnenter.

Halvparten av befolkningen

Kina rapporterte om 310 millioner brukere juli i år. Det er omtrent en fjerdedel av landets totale befolkningen og mer enn hele den amerikanske befolkningen tilsammen.

I India er økningen på eksepsjonelle 11 millioner. Med 25 prosent økning sålangt, er det totale andelen mobilabonnenter nå 44,5 millioner.

I Russland økte andelen fra 36,5 millioner i fjor til 60 millioner i september i år.

Verdien av global mobilbusiness ble beregnet til 414 milliarder dollar i 2003.

Trådløst i U-landene

Når det gjelder omfanget av internettbruken, rapporterer ITU at andelen som rundet 400 millioner i 2000, har økt til nesten 700 millioner midtveis dette året. Det betyr at den rekordraske økningen fra andre halvdelen av 1990-tallet har noe gått ned. Økningen antas imidlertid å få stor fart på seg igjen når trådløs kobling blir mer tilgjengelig i utviklingslandene.