Vi fulgte iPad-lanseringen live

Vi fulgte iPad-lanseringen live

Onsdag kveld viste Apple frem sin nye tavle-pc.

Klokken 19 norsk tid kommer Apple til å presentere sin «nyeste kreasjon» på et pressearrangement i San Francisco.

Ryktene rundt hva som kommer er mange. Alt tyder imidlertid på at Apple endelig vil lansere sin beryktede tavle-pc.

Sjefen sjøl, Steve Jobs, skal visstnok ha fortalt sine venner at «den er det viktigste jeg noensinne har gjort». I går bekreftet Terry McGraw i forlaget McGraw Hill at tavle-pc-en kommer. Onsdag morgen publiserte Engadget bilder av det som angivelig skal være en prototyp av superdingsen. Kun tiden vil vise...

Andre ting vi kan vente oss er iLife 2010, iPhone OS 4.0 og iPhone 4G. Det har også vært snakk om nye MacBook Pro-modeller med Intels Core i5- og i7-prosessorer. Du kan lese mer på vår ryktebørs her.

På grunn av ekstrem trafikk krasjet liveblogg-løsningen CoverItLive i starten av Apples presentasjon. Vi beklager dette overfor våre lesere.

Steve Jobs presenterte både nettlesing, epost-lesing, billedfremvisning, musikk og video på en meget høyoppløselig iPad-skjerm. Billed-fremvisning er utrolig glatt og elegant. Også Google Maps er fremdeles er inne i varmen, og lar den store skjermen komme til sin fulle rett. Video ser veldig bra ut, i strålende HD.

iPad er utrolig tynn med bare 12mm, og veier kun 680 gram. Skjermen er 9,7" diagonalt. 10 timer batterilevetid og standby-tid på en måned(!). Brikken som er hjernen har Apple laget selv, med en hastighet på 1GHz. Tre forskjellige konfigurasjoner med 16, 32, eller 64GB RAM.

Mange trådløse muligheter med 802.11n, WiFi, og Bluetooth 2.1 + EDR. Ikke 3G, med andre ord. Mon tro hvordan det påvirker prisingen - blir det ingen subsidierings-modeller?

iPad har full MultiTouch, et akselerometer, kompass, høyttaler, mikrofon, og en dock connector. Akselerometeret kommer godt til nytte når enheten dreies fra vertikal til horisontal stilling. Innholdet vil tilpasses de forskjellige orienteringene.

Alle eksisterende iPhone-applikasjoner vil fungere på iPad - med andre ord kjøres en iPhone OS-variant på iPad. Apple slipper en ny SDK utviklerpakke også idag, slik at Apps-utviklere kan dra nytte av den nye store skjermen med full MutliTouch.

iPad applikasjons-presentasjonen holdes av Scott Forstall. Ulike programmer vises frem på den store skjermen, som for eksempel en Facebook-app, nettsider (fremdeles ikke støtte for Flash), og spill. Utviklere ble invitert opp på scenen for å demonstrere spesiallagde programmer. Førstemann ut var gameloft, en av de største spill-utviklerene for iPhone-platformen. iTablet har et stort potensiale til å bli en banebrytende personlig, håndholdt spillenhet for casual gaming.

The New York Times, en av de store avisene i USA og som også har en fortreffelig iPhone-applikasjon, demonstrerte en helt ny applikasjon for å dra nytte av den nye store skjermen. In-line video er lagt inn sammen med teksten i spaltene, og det er en høytlesnings-funksjon. Skjermen virker veldig klar og skarp, og meget godt egnet til å lese avisen, faktisk.

Også Electronic Arts, en børsnotert spill-kjempe, demonstrerte et nytt kjørespill "Need for Speed Shift". Full støtte for akselerometeret og for MultiTouch. Det har veldig lenge vært Apples drøm å være en solid spill-base, men dette har aldri helt slått til. Før iPhone.

Apple er selvfølgelig avhengig av å ha en del gode, nye programmer i bakhånd i forbindelse med lanseringen, da enheten sikkert ikke blir billig. epost-klienten virker veldig lovende.

Apple demonstrerte også en ebok-leser kalt iBooks. Her tar man opp konkurransen med Amazon Kindle, som riktignok har en helt annen skjermteknologi. Apple lanserer samtidig en helt egen bokhandel for elektroniske bøker, og samarbeider med de fem store forleggerene i USA. Man blar i sidene ved å røre på skjermen til høyre eller til venstre, eller ved å dra over skjermen med fingeren. Apple har bestemt seg for å bruke det åpne ePub-formatet for bøkene - godt nytt for oss forbrukere.

Men iPad skal også kunne brukes til å produsere innhold. Phil Schiller presenterte en helt ny versjon av Apple iWork produktivitets-svite med helt nytt GUI. Dra-og-slipp støtte. Bare tenk å kunne presentere en Keynote-presentasjon trådløst samtidig som kan fritt kan bevege seg rundt med iPad i hånden!

Men også det gode, gamle regnearket hår fått MultiTouch interface. Regnearket har lenge vært Apples latterliggjøring av Windows-platformen, men nå mener Apple alvor.