Video i lommeformat

Video i lommeformat

Med en liten videospiller i lommen kan du se film hvor det måtte passe. Kanskje er det på tide å anskaffe en til påskeferien?

Vi har sammenlignet noen av de mest interessante portable mediespillerne på markedet. Felles for dem alle er at de kan spille av video. Noen av dem, som Archos, fungerer også som en videoopptaker. Dette gir dem et langt større bruksområde, men du betaler med at størrelse og vekt går i taket. Det er med andre ord et spørsmål om hvordan du selv vil bruke dem.

 Apple iPod Video

Apple iPod Video koster ca. 3 700 kroner.Først og fremst er iPod laget for å fungere sammen med iTunes. Det er ikke meningen at du skal kunne koble denne enheten til TVen din og ta opp selv. Den har imidlertid en del andre fortrinn. Den ser ut som alle andre iPoder, men hardisken er på 60 gigabyte og skjermen er på 2,5 tommer. Vi må innrømme at skjermen holder glimrende kvalitet, men den kunne med fordel vært litt større.

Har du benyttet en iPod tidligere forstår du umiddelbart hvordan den fungerer. Det er så enkelt at det er en fryd å bruke. Denne varianten har også fått en egen fjernkontroll slik at du ikke trenger å legge fra sofaen for å styre avspilling av video og bilder. Det er viktig å understreke at du ikke kan ta opp noe.

 IPod skryter av støtte for en hel rekke videoformater opp til 769 kbps i en oppløsning på 32 x 240. Ved 2,5 Mps kan du i noen filformater kjøre den opp i en oppløsning på 480 x 480 piksler.

Det må nevnes at iPod i stor grad er gift med iTunes både med tanke på innhold og bruk. Dette begrenser bruken noe etter vår mening. Du kan imidlertid ta opp egne videoer og selv gjøre dem klar for visning via enheten.

Alt i alt er iPod en glimrende enhet til sitt bruk, men vi vil anbefale at du holder deg til iTunes hvis du ikke er spesielt erfaren. Sammen med denne tjenesten får du et trivelig møte med en riktig så god enhet.

Les mer om Apple iPod Video.

Creative Zen Vison:M

Creative Zen Vision:M koster ca. 2 900 kronerDenne 30 GB enheten har flere ting til felles med iPod. Skjermen er på 2,5 tommer og oppløsningen er på 320 x 240 piksler. Fargeskjermen hos Creative er imidlertid på hele 262 000 farger, mens iPod stopper på 65 000. Dette gir et langt mer sprakende bilde med bedre lysstyrke og innsynsvinkel.

Bruksmessig er også denne enheten en fryd. Det hele er faktisk ganske enkelt. Tastene er gode og mer eller mindre selvforklarende. Vi tror dette er noe som tåler hard bruk og tidens tann. Det er mulig Apple fremdeles har en liten ledelse her, men vår erfaring er at denne modellen er minst like rask og enkel å bruke.

Vision:M har også innebygget FM-radio og diktafon og den kan synkronisere Outlook-dataene dine. En ting vi likte var at den støttet DRM-beskyttede WMA-filer, noe som gjør at du kan laste den opp med sanger kjøpt fra nettbutikker. Svært positivt.

Det den ikke har er like enkel tilgang til TV-opptak. Creative har foreløpig ingen tjeneste som iTunes og den kan heller ikke brukes som opptaker mot eksterne kilder. Programvaren som følger med er dessuten et katastrofeområde.

I bruk er dette en glimrende musikkavspiller. Den er rask og du slipper å vente på selv de lengste avspillingslistene. Ved bruk av video er avspillingen jevn og fin uten problemer. Selv scener der det er mye hurtig bevegelse fremstår som svært god. Lyden for både musikk og video er enestående bra. Det gjelder imidlertid å huske regelen "dritt inn, dritt ut". Det er ingen magi involvert her, det er såpass enkelt.

Alt i alt er dette en enhet som etter vår mening er fullt på høyde med iPod.

Her kan du lese mer om Vision:M

Archos AV500 Mobile DVR

Archos AV500 Mobile DVR er testens beste spiller og koster i underkant av 4.000 kroner.Archos er blant dem som ikke ser så nøye på størrelsen. Vi har med to av dem i denne testen. AV500 er den minste og har en fire tommers skjerm med oppløsning på 480 x 272 piksler. Vår testmodell hadde en lagringskapasitet på 30 GB, men modellen er tilgjengelig med en kapasitet på inntil 100 GB, for dem som har råd til det.

Spilleren er meget avansert og har svært mange anvendelsesområder. Det bærer også bruken litt preg av. Det er langt fra like enkelt å få innholdet ditt over på denne, som det er å tanke opp iPod via iTunes. Lesing av brukermanualen er her obligatorisk.

Manøvreringsplaten ser enkel ut, men er utstyrt med to små knapper i hvert sitt hjørne. Disse er ikke like intuitive, men etter litt finner man ut at det er for å rulle hurtig gjennom lange sanglister. Det er også fire knapper under manøvreringsplaten som fremstår noe mystisk. Disse endrer seg avhengig av hvilke operasjoner du utfører. Og forholder seg til ikoner som dukker opp ved siden av dem på skjermen. Ganske enkelt, men krever som sagt litt fikling i begynnelsen.

Selv om det er ting å utsette på denne enheten. Er vårt totale inntrykk at dette er den langt beste enheten av dem alle. Med opptaksmuligheter og en enestående skjermstørrelse blir dette en meget nyttig følgesvenn på reisen. Med god margin vår best i test kandidat.

Her kan du lese mer om Archos AV500.

Archos AV700 Mobile DRV

Archos AV700 Mobile DRV koster ca. 5.000 kroner.Dette er storebroren til AV500. Da snakker vi storebror med god margin for her er skjermen på hele 7 tommer. Det er med andre ord litt å dra på. Vår modell har en harddisk på 40 GB, men også denne finnes i en 100 GB variant.

Den største forskjellen fra AV500 er skjermen. Denne var faktisk en skuffelse, til tross for bra størrelse. TV-opptak gir rimelig gode resultater, men den kan som AV500 bare ta opp i 640 x 480 selv om den har mulighet til å spytte ut 720 x 480. Hovedankepunktet ligger på selve skjermkvaliteten. Der AV500 er meget god virker AV700 derimot litt grå og kjedelig. Bildet får fort en litt utvasket følelse. Rett og slett ikke bra nok sammenliknet med konkurrentene. Når vi legger til at den koster rundt 5.000 kroner er dette ikke det beste kjøpet du kan gjøre. Sats heller på litt mindre skjerm og AV500.

iRiver U10

iRiver U10 koster ca 2 300 kroner.Dette må være en av de minste enhetene vi har sett som også skal brukes til video. Den veier kun 70 gram og er ikke stort større enn en vanlig fyrstikkeske.
U10 kontrolleres ved å trykke på skjermens fire kanter. Dette høres ganske lurt ut, men når vi kombinerer dette med at enheten er enestående treg blir det en prøvelse for sjelen. Vi lasten inn en god dose musikk på den og etter å ha bladd litt i disse listene fikk vi mer enn nok. Det går så tregt at det blir en plage og et ikke lite irritasjonsmoment.

På tross av størrelsen er faktisk skjermen på hele 2,2 tommer. Oppløsningen er samme som hos iPod og Creative med sine 320 x 240 piksler. Dette sikrer at ganske godt bilde. Det skulle i utgangspunktet vært mulig spille av video med U10, men dette var ikke lett for å si det mildt. Den kan kun spille av AVI filer med MPEG-4 SP koding. Etter lang tids slit og strev gav vi opp. iRiver legger ikke engang med programvare for konvertering av sin egen videosamling, noe som ikke holder i det hele tatt.

Vår testmodell hadde en kapasitet på 512 megabyte, men du får nå dobbelt så mye plass for samme pris. Med en enkelt gigabyte er det likevel ikke mange filmer du får med deg. Som et plaster på såret har den FM-radio. Denne funksjonen er sannsynligvis det mest positive vi kan si om U10. Vårt råd er: - Ligg unna!