Video på Ipod imponerer ikke

Video på Ipod imponerer ikke

TEST: Den nye Ipoden er ikke så mye mer enn akkurat det. Noen fullgod videospiller er den ikke.

Man skulle nesten tro den het  Video iPod. Men femte generasjon Ipod er ikke mer enn en bra musikkspiller med mulighet for å vise video.

For all del: skjermen på 2,5 tommer på min svarte 30 GB versjon er vakker. Den koster 299 dollar. Den finnes også i hvitt, og i 60 GB versjon, som er 100 dollar dyrere (norske priser er 2.790 og 3.690 kroner, red). Skjermen på 320 x 240 piksler og videoer ser bra ut på den, med skarpt bilde og myke bevegelser. Den spilte av videoer med en forfriskningshastighet på ca. 30 rammer per sekund. Det tilsvarer omtrent et kringkastet tv-signal.
 
Min eneste innsigelse på selve bildet er at detaljer i bildet, som mørke skygger, kan bli vanskelig å få øye på, og at den blanke overflaten har en tendens til å reflektere lys og annet, at den får en speileffekt.

Men selv om skjermen er bra, er den for liten til å være behagelig å se på i lengre perioder, siden den må holdes ganske nær øynene.

Svak konvertering

Denne testen er gjort med videoer lastet ned fra Itunes-butikken og med hjemmelagde videoer lagret på pc-en. Video til nedlasting er en ny funksjon også i Itunes, men foreløpig begrenset til USA.
 
I denne testen ble en episode av serien Lost lastet ned. Det tok ca. 15 minutter over en DSL-linje, og rundt to minutter fra pc-en til Ipoden.

Evnen til å konvertere eksisterende videoer til et Ipod-vennlig format er den største svakheten ved denne spilleren. For å kunne spille av video med Ipoden må du enten konvertere ved hjelp av Apples egen QuickTime Pro-applikasjon (som koster 30 dollar) eller en annen video-omkoder som fungerer sammen med de H.264- og MPEG-4-formatene som Ipoden bruker.

Dette gjør konvertering av videoer for Ipod til en kronglete affære. Microsofts Windows Media Player 10 kan, til sammenlikning, automatisk konvertere til et format som passer for en bærbar Media Center-spiller.

Det finnes riktignok programmer fra andre leverandører som gjør dette for Ipod, men de er ikke lette å få tak i, og det er et unødvendig brysomt grep å ty til.
 
Perfekt design

Designmessig er den nye Ipoden ulastelig, selv om ørepluggene er hvite også for den svarte spilleren. 30GB-versjonen er liten (1,1 cm cm tykk), relativt lett (136 gram) og like enkel å bruke som før. Foll oversikt over spesifikasjonene finner du her. http://www.apple.com/no/ipod/specs.html

Videoer vises som nytt menypunkt i hovedmenyen, og er delt inn etter kategori i menyen under dette (spillelister, musikkvideoer, tv-show, video-podcast, filmer).

Batterilevetiden er absolutt brukbar. Med videoene nevnt over varte batteriene i 2,5 timer. Med musikk holder batteriene i minst ti timer (14 ifølge Apple). Batteriene lades via pc-ens usb-kabel.

Mellomting

Den nye Ipoden er altså ingen rendyrket eller fullgod videospiller. Skal du spille mye video, er den neppe noe førstevalg. En bærbar Portable Media Center eller noe lignende med litt større skjerm passer bedre til det.
 
Skal du titte på video av og til, for å slå i hjel tid, kan Ipoden være ok til det. Og selvsagt kan muligheten til å laste ned tv-serier ha noe for seg, for å ta igjen det tapte på trikken hjem, eller noe sånt.

Men den gleden er foreløpig forbeholdt amerikanerne.

Les også: Hett innhold for Ipod