Videokonferanse a la fattigmann

Videokonferanse a la fattigmann

TEST: Tre web-kameraer fra Logitech i hver sin pris- og kvalitetsklasse dumpet ned i redaksjonen. Da tenkte vi det var på tide å sjekke mulighetene for videokonferanse a la fattigmann.
Ved hjelp av MSN og den lettinstallerte programvaren fra Logitech led vi ikke mange bekymringene før vi var på lufta. En liten stund fikk vi til og med lyden til å virke.

Deltakerne fikk litt ulik bildekvalitet og brukeropplevelser under testens gang. Alle var enig om at det var et artig eksperiment, men at nytteverdien dessverre var så som så. Dette er de modellene vi brukte i forsøket:

QuickCam Chat er den fysisk største, men prismessig minste modellen. For 249 kroner får du bare et minimum av et web-kamera. Bildene var uskarpe og dessuten overmettet av farger i en slik grad at ingen manuell justering kunne redde bildekvaliteten. Bare interessant for den absolutte nybegynner, men kameraet inkluderer headset.

QuickCam for Notebooks Deluxe er lett av vekt og passer bra å ta med på tur, og bildekvaliteten er meget bra -- testens skarpeste bilder -- selv om fargene ble litt blasse. Til tross for mange fine autofunksjoner for bildeforbedring fant vi ingen innstilling som kunne hjelpe oss med fargene. Funksjonen hvor kameraet følger ansiktet fungerer faktisk i virkeligheten! Prisen er 529 kroner, mikrofon er innebygd.

QuickCam Communicate er det dyreste av de tre kameraene i denne lille testen, men så er det også det som gir mest kvalitet for pengene. Vi opplevde skarpe bilder, god fargebalanse og syns dessuten at selve dingsen rett og slett ser ganske stilig ut når den tenner blålyset i toppen for å vise at du er "på lufta". Headsettet som følger med holder brukbar kvalitet. Vi testet videosamtaler over et lynraskt nettverk, men alle deltakerne koplet kameraet til litt eldre pc-er med temmelig trege usb 1.1-porter. Videokonferanse kan egentlig være fryktelig morsomt, men denne gangen opplevde vi at det ble litt for rykkete bildeoverføring og den ustabile lyden ødela mye av moroa. Vi klarte heller ikke å kople sammen flere enn to av gangen, men oppdaget at en person gjerne kunne ha to separate videosamtaler gående samtidig.

Nytteverdien oppleves som mangelfull -- for ikke å si ikke-eksisterende -- i profesjonell sammenheng. Men privat fins det muligheter, for eksempel kan det bli enkelte morsomme godtnatt-hilsener til søte små barn når mor eller far er ute på reise. Til dette formålet holder kvaliteten i massevis.