Videokonferanse på pulten

Videokonferanse på pulten

Etter å ha solgt dyre møteroms-løsninger i en årrekke, slår Polycom kontra. Nå skal enkle web-kameraer gjøre jobben.
-- I dag er web-kameraene bare et leketøy fordi lyd og bilde er så dårlig. Med vår nye programvare forvandles disse billige kameraene til proff-verktøy. Det er en stor endring som er i ferd med å skje, sier Flemming Graversen i Polycom Norge.

Graversen tenker i første rekke tenker på brukerne når han snakker om store endringer. Mens de før måtte de gå inn i spesialutstyrte møterom hver gang en videokonferanse med profesjonell kvalitet skulle gjennomføres, kan de med ny programvare fra Polycom enkelt sette opp videokonferanser fra sin egen kontorpult. En pc-skjerm og et rimelig usb-kamera er alt som behøves.

Men endringene er kanskje vel så store for Polycom som har levd godt på å selge kostbare skjermer og kameraer i en årrekke. Nå blir selskapet i større grad en programvareleverandør, selv om møteromsløsningene fortsatt vil ha plass i porteføljen i overskuelig framtid.

Sterke pc-er

-- Hittil har vi solgt egne kameraer med innebygget prosessor som tar seg av lyd- og bilde-kodingen. Nye pc-er er så kraftige at de klarer den jobben selv, sier Polycoms mann i Norge.

PVX, programvaren som sørger for 14 kHz lyd, bilde i full skjerm-størrelse og feilretting, lå tidligere i Polycoms eget utstyr. Nå kan den installeres på en vanlig pc.

Tidligere i høst inngikk Polycom en strategisk allianse med Microsoft. Lanseringen av PVX, samt samarbeidsverktøyet Weboffice 7.0 og adminstrasjonsløsningen Readimanager, er de første konkrete resultatene av samarbeidet med Microsoft.

Internt

Utfordringen for Polycom er å ikke bli dyttet ut på sidelinjen. Selskapet har gjort seg avhengig av Live Communications Server, Microsofts multemedieserver. Og neste år blir det mulig å bruke Microsofts Live Meeting i stedet for Polycoms egen konferanse-programvare på klientsiden.

I 2006 vil web-konferanser startes direkte fra applikasjoner. Graversen er likevel ikke redd for at Polycom skal bli mindre viktig.

-- Vår oppgave er å sørge for kvalitet og multipart-konferanser, samt selve codec-en for lyd og bilde, sier han.

De nye løsningene fra Microsoft og Polycom er kun for internt bruk i bedrifter som har Microsofts, eller Nortels, SIP-baserte multimedie-server. Ansatte på avdelingskontorer er i primær-målgruppen.

-- Vi er late og ønsker ikke å bevege oss inn på et møterom for å sette opp en videokonferanse. Veksten er på kontorpulten, påpeker Polycom-mannen.