Videosjappene dropper VHS

Videosjappene dropper VHS

Snart forvises alle VHS-filmer til bruktsjapper eller billigsalg. I 2005 forsvinner de analoge videofilmene fra butikkhyllene.
Stian Haver hos Video Nova og en rekke andre videobutikker kutter ut VHS-formatet fra nyttår, skriver Aftenpostens nettutgave

VHS står for Video Home System, ble utviklet av JVC og lansert i 1976. Tidlig på 1980 ble VHS standardformatet for vidobånd, selv om konkurrenten Betamax hadde bedre bildekvalitet. Etter drøyt tjue år er det altså slutt.

Det selges knapt nye videospillere. Dvd har tatt helt over, og det har skjedd på snaut et par år. Norges største hjemmefilmdistributør slutter å produsere VHS-kassetter fra nyttår.

-- VHS står for bare 4 prosent av vår omsetning. Vi kan ikke forsvare det økonomisk lenger. Kostnadene ved separate mastertaper og teksting er for høye. Markedet har talt og sagt at det ikke vil ha kassettene lenger. Det lille vi mister i inntekter kommer vi til å få igjen på lavere utgifter, sier Svein Lisberg i SF Norge til Aftenposten.

Selskapet har rundt en fjerdedel av hele markedet i Norge.

Ifølge bransjebladet FaroJournalen har Scanbox allerede kuttet ut VHS, og Nordisk Film har også begynt utfasingen. Ved påsketider vil det bare være noen få nye filmer på VHS. Dermed ser Norge ut til å bli det første landet i Europa som kutter ut VHS-formatet helt.

-- Vi er veldig overrasket. Vi begynte sist med DVD, og det var vel ingen som forventet at dette skulle gå så fort, sier Lisberg.