Videotelefon for hjemmet endelig her

Videotelefon for hjemmet endelig her

Telio lanserer produktet det har vært snakket om i 20 år.

For bortimot 20 år siden ble fremtidens telefoner demonstrert. De hadde skjerm, slik at man kunne ha videosamtaler.

Men videotelefonen for hjemmet ble aldri lansert. Isteden fikk vi 3g-mobiler med videofunksjon som ingen benytter, og pc-er med webkamera, som er det de fleste bruker til videosamtaler i dag.

Men nå, etter at mange har forlatt hele fasttelefonen, kommer endelig selveste videotelefonen.

Det er Telio som lanserer produktet for sine abonnenter. Telio har cirka 100 000 privatkunder i Norge.

- Den ser litt klumpete ut?

- Designet er det delte meninger om, men de fleste av testbrukerne har sagt at de liker designet bedre etter hvert, sier Kim Stenslie, produktsjef i Telio, som selv synes den ser nokså bra ut.

Basert på åpne standarder

Uansett er det vel det innvendige PC Worlds lesere er mest opptatt av. For det første, produktet er fullt og helt basert på åpne standarder, forteller Stenslie. Videoen er H.264-basert og overføres over SIP-protokollen. Det betyr at man kan ha videosamtaler med personer som ikke har Telio-abonnement, og for eksempel bruker en softphone på en pc.

- Vi har testet telefonen mot Tandbergs videotelefoner. Disse er sjelden satt opp for telefoni, men det er fullt mulig å gjøre. De som har en videotelefon fra Tandberg stående som kun brukes til videokonferanser kan ta kontakt med oss og bestille et vanlig telefonabonnement til den. Så kan de bruke den til helt vanlig telefoni og til vanlige videosamtaler med de som har videotelefon fra Telio, sier Stenslie.

Spennende innmat

Om telefonen kanskje ser litt traust ut, er i allefall innmaten imponerende nok. Den har for det første en lcd-skjerm på 480x272 piksler. Den har både kablet (10/100 mbps) og trådløst (802.11b/g) nettverk, den har minnekortleser (SD/MMC), usb-port for minnepinner og lignende, stereohøyttalere med SRS WOW HD-lyd og innebygd DECT basestasjon for opptil tre håndsett.

Et DECT-håndsett med to-tommers farge-lcd-skjerm (støtter ikke video) er valgfritt tilbehør.

Programvaren er minst like spennende. Telefonen har nettleser, støtter Java (Mobile Edition), RSS, kan ta opp video, audio og stillbilder, spiller av mp3 og mpeg4 video. Den støtter også sending og mottak av sms og mms, men dette er funksjonalitet som ikke er skrudd på ennå.

- En idé hadde kanskje vært å tilby ulike widgets på telefonen?

Det var akkurat det vi også tenkte. Vi har widgets for vær, aksjekurs og nyheter i betatest. Selv om dagens telefoner ikke har denne funksjonaliteten innebygd, kan de oppdateres. Så over natta kan vi dytte ut en oppdatering slik at kundene får nye tjenester som dette. Man kan også streame video til telefonen, så i prinsippet kunne man sett tv på den. Mulighetene er mange.

- Høy kvalitet

Videosamtalen sendes med en oppløsning på 355 x 282 piksler. Videosamtalen okkuperer en båndbredde på 500 kilobit både ned og opp. Om ikke lenge vil kundene kunne justere dette i forhold til bredbåndslinjen sin, slik at de for eksempel begrenser opplastingen til 350 kilobit.

Stenslie trekker spesielt frem lydkvaliteten på telefonen og DECT-håndsettet, som han mener overgår det meste. En G.722 audio-kodek hevdes å gi dobbelt så bredt lydspekter som tradisjonell telefoni.

- Der vanlige telefoner ikke gir deg dypere bass enn 300 hz, går bassen i denne ned til 50Hz. Det gir stemmen en helt annen og mer realistisk lyd.

I prinsippet bruker man telefonen slik at man ringer trådløst med et DECT-sett, enten det som fås som tilbehør, eller et hvilket som helst annet, og når man skal ha en videosamtale går man bort til telefonen og bruker høyttaleren.

- Enkel i bruk

En del av Telios kunder har hatt telefonen i betatest. - Veldig mange syntes at dette var veldig enkelt. Dersom du har et trådløsnett som holder mål trenger du bare å koble til strømkabelen. Hvis du har videotelefon og ringer en annen videotelefon kommer det video i den andre enden. Og ønsker du ikke å vise video, kan du trykke på en knapp og slå av videoen. Du kan også sette et velkomstbilde, slik at videosamtalen åpner med at den som ringer deg får opp et bilde på skjermen.

Det er ikke behov for et løst SIP-adapter i tillegg, da selve SIP-klienten er innebygd i telefonen. Trenger du spesielle tilpasninger av denne, gjøres det på skjermen på telefonen.

- Hvem blir de typiske brukerne?

- Vi opplever at det er besteforeldre og barn som synes dette er mest spennende, mens 20-30-åringene ikke er like begeistret. Men etter at de har prøvd det synes de gjerne at det er morsommere enn de hadde tenkt seg. Besteforeldre ser muligheten til å kommunisere med barnebarna. Det er også et interessant produkt for skilte foreldre. Og spesielt hvis besteforeldre eller skilte foreldre bor et stykke fra barna og barnebarna sine.

Telio vurderer også bedriftsmarkedet som interessant.

- Når produktene blir såpass rimelige og gode som nå tror vi også at bedriftsmarkedet vil ta i bruk video i økende grad fremover. Mange hos oss har hatt stor nytte av å kunne ta videosamtaler til kontoret når de har hjemmekontor eller sykt barn, forteller Stenslie.

Videosamtale med 3g-mobiler

- Det finnes mange der ute med 3g-mobiler som støtter videosamtale. Hvorfor funker det ikke med videosamtaler med disse?

- 3g-standarden for videosamtale er gammel og ikke spesielt bra. Vi kan sette opp en 3g-gateway, men har foreløpig ikke gjort det. 3g-videosamtaler har så dårlig kvalitet, så vi er usikker på om det er verdt det. Det man potensielt kan se for seg er at det kommer annen programvare på mobilene som man heller bruker til videosamtale, og at man bruker 3g-nettet som bærer.

Hvis du skal bruke webkameraet på pc-en til å ha en videosamtale med noen som benytter telefonen, vil det enkleste være å bruke Telios egen softphone, mener Stenslie. - Det finnes mange programmer med SIP-klient som potensielt kan fungere, men vi har ikke kapasitet til å prøve ut alt. Alle våre abonnenter som har mini- eller medium-abonnement kan imidlertid laste ned vår softphone. Da får de et telefonnummer, og da settes videosamtalen i gang automatisk når man ringer til hverandre.

Priser

Telefonen krever abonnement hos Telio. I første omgang er det kun kunder med Medium-abonnement som tilbys løsningen. Dette koster 199 kroner måneden, som inkluderer fri ringing til fastnett i Norge og en rekke andre land og gratis ringeminutter til mer enn 130 land over hele verden. Telefonen koster 1290 uten binding og 495 med binding. Hvis du ønsker et DECT-håndsett i tillegg koster det 1490 uten binding og 695 med binding. Et løst DECT-håndsett koster 349 kroner.

Hva synes du? Kunne du tenke deg en videotelefon? Bruk kommentarfeltet under.