Vier fremtiden til Intel

To nye tjenestemaskiner med Intel Itanium 2 skal skape blest om Hewlett-Packard etter fusjonen med Compaq.

Rimeligere prosessorer og høy ytelse skal være drivkraften bak andre generasjon med tjenestemaskiner med Intels 64 bit prosessor Itanium 2. -- En Intel-prosessor vil typisk koste 30.000 kroner mens en tilsvarende PA-RISC kommer på rundt 80.000 kroner, hevder Jul Johansen, ansvarlig for forretningskritiske tjenestemaskiner i Hewlett-Packard. Tekniske tester tilsier en dobling av ytelsen i forhold til første generasjon Itanium. Det er blitt bekreftet av det norske bioinformatikkfirmaet Sencel Bioinformatics. -- Ifølge DMR hadde Compaq 44 prosent og HP 10,7 prosent av volumsalget i Norge første kvartal 2002, fremhever Arild Slagnes, forretningsansvarlig for industristandard maskiner.

Største

Dermed er Hewlett-Packard blitt den største Intel-leverandøren. I praksis har HP viet fremtiden til Intel. Alle tjenestemaskiner skal benytte Intel prosessorer i løpet av tre år. I HPs egen tjenestemaskinserie skal prosessoren PA-RISC erstattes, Compaqs Alpha skal fases ut og Tandems bruk av MIPS skal omgjøres. Itanium er svaret for samtlige tre. De to første maskinene kommer niende juli. Maskinene betegnes rx2600 og rx5670. Den første benytter en eller to Itanium 2, den andre to eller fire. Klokkefrekvensen vil være 900 MHz, alternativt 1 GHz. Førstnevnte har 1,5 MB tredje nivå buffer, den raskeste har 3 MB. HPs maskiner tilsvarer hva IBM har på beddingen, men Hewlett-Packard vil være først med leveranser. Grunnen er at begge har utviklet styringselektronikk, HP har utviklet ZX1, IBM XA-64. Kunder som kjører HPs A-klasse eller RP5400 vil få et gunstig tilbud om å oppgradere til RX5670. Begge disse maskinene benytter samme kabinett. RX2600 er derimot en 2U høy maskin for montering i et kabinett, hvor mange i en klynge jobber med samme applikasjon, typisk med Oracle 9i RAC.

Startgrunnlag

HP har allerede sitt maskinmiljø HP-UX klar for Itanium 2. Seneste utgave av HP-UX 11i ble lansert forrige uke. Det vil gi maskinene et startgrunnlag. En rekke administrative applikasjoner skal være tilpasset maskiner med Itanium 2. HP hevder at SAP kjører på deres kommende maskinserie. Markedsansvarlig Hilde Solegaard bekrefter at SAP er klare. Spørsmålet er hvor bra applikasjonene klarer å utnytte teknikken. Det er et spørsmål om hvordan programvaremiljøet tilpasser applikasjonene til prosessorarkitekturen. I første omgang gjelder det kompilatorer og maskinmiljø med operativsystem og biblioteker. Til nå er det få applikasjoner som har vært kjørt på første generasjon datamaskiner med Itanium. Hewlett-Packard tilbyr fortsatt Proliant 590 som benytter inntil fire prosessorer av første generasjon Itanium. Denne maskinen er tiltenkt programvareutvikling, men Arild Slagnes bekrefter at Hewlett-Packard ikke nedrennes av forespørsler. I første fase vil derfor RX-serien bli benyttet for HP-UX. Senere vil både Linux og Microsoft Windows 2000 være standard tilbud, men først må Microsoft bli ferdig med sine tilpasninger.

Overbevise

Til nå er mye av innsatsen benyttet for å bevise at Itanium 2 er velegnet for tungregning. Det er et spørsmål om å få spesialalgoritmer til å jobbe i parallell på Itanium 2. Ofte krever det skriving i maskinkode (assembler). Oppgaver av typen SIMD (Single Instruction Multiple Data) er det mye av på enkelte felter innen tungregning, eksempelvis innenfor bioinformatikk som jobber med Genome, det vil si menneskets protein og genstruktur. Derfor forklarte daglig leder i bioinformatikkfirmaet Sencel, Steinar Mediaas, på et kundeseminar på Aker Brygge i går hvordan de har oppnådd bedre resultater med Itanium-maskiner. Sencel har benyttet HPs versjon av Intels første generasjon maskiner. De nye maskinene bør for Sencels tungregning kunne doble ytelsen. Det er Sencels parallelle søkealgoritmer som drar nytte av Itanium 2. En patentsøkt teknologi som utnytter prosessorenes multimediateknologi er hva Sencel bruker for å oppnå ekstremt rase søketider på fem forskjellige søk ved bruk av eksempelvis aminosyre. Hewlett-Packards tunge fagmann Martin Ringel har jobbet med å optimalisere Sencels algoritmer mot Itanium 2. -- Vi har oppnådd en ytelse som er ti ganger raskere enn om algoritmene var skrevet i C, forklarer Martin Ringel.