- Det viktigste som skjedde i 2005

- Det viktigste som skjedde i 2005

En håndfull av de mest veltalende, kunnskapsrike og toneangivende it-personene i Norge oppsummerer og spår. I dag, Operas teknologidirektør, internettguru Håkon Wium-Lie.

Håkon Wium-Lie har selv bidratt til å utvikle verdensveven, og har naturlig nok sterk tro på at nettleseren blir stadig viktigere, til forkleinelse for operativsystemet.

- Hva var det viktigste som skjedde i it-året 2005?

- Laptopen til hundre dollar. Negropontes prosjekt er veldig spennende. Det er nå planer om å lage millioner av slike maskiner, med en nedskalert versjon av Linux. Dagens datamaskiner bruker det aller meste av ressursene på å passe på operativsystemet, og slik behøver det ikke å være. Jeg har selv utfordret norske myndigheter til sette i gang med noe liknende for norske skoler.

- Hva vil prege it-året 2006?

- Web-applikasjoner. Man vil ikke lenger lage applikasjoner for Windows og Linux, men for web. Dette vil endre mye. Det er bra for oss som selskap, selvfølgelig, men byr også på et par utfordringer, som at vi må finne ut hvordan netteleseren kan være plattform selv når maskinen er frakoblet.

Les også hva HP-sjef Eivind Roald, Stig Sjursen i DNS, Microsoft-sjef Knut Morten Aasrud, bokaktuelle Gisle Hannemyr, og EDB-boss Endre Rangnes mener om 2005.