Vil bite fra seg innen outsourcing

Vil bite fra seg innen outsourcing

Etter et halvt år med forhandlinger fikk Accenture festet grepet ytterligere på sin hovedkunde Telenor.
Natt til fredag for en uke siden signerte administrerende direktør Nils Øveraas i Accenture en avtale om å overta deler av telekom-divisjonen til EDB Business Partner. For 400 millioner kroner fikk han 360 nye medarbeidere som jobber mot selskapets kunde nummer en: Telenor.

Forhandlingene med Telenor og EDB Business Partner hadde da pågått siden september i fjor. Kortene ble holdt tett til brystet, kun et fåtall personer i Accenture visste om samtalene.

-- Det var tre andre selskaper inne i bildet, og det var knallhard konkurranse for å kjøpe telekom-divisjonen, forteller partner Stein Erik Moe, som er kundeansvarlig for Telenor og den som har hatt ansvaret for forhandlingene.

Ifølge kommunikasjonssjef Reidar Gjærum i EDB Business Partner er det konfidensielt hvem som var de tre andre.

Prisen Accenture betalte tilsvarer 1,1 millioner kroner per hode. Det er en stund siden slike priser har versert i bransjen. Konkurransen om å overta var en medvirkende årsak, men ifølge Øveraas er det også lagt inn at man skal høste internasjonale erfaringer av det arbeidet man gjør innen applikasjonsutvikling for telekom i Norge.

Betydelig størrelse

I tillegg til overtakelsen av telekom-divisjonen har selskapet fått på plass en syvårig avtale om salg av applikasjonstjenester til Telenor. De to avtalene er linket til hverandre. Den delen av telekom-divisjonen Accenture har kjøpt, har stort sett vært beskjeftiget med Telenor som kunde.

Tradisjonen tro vil ikke ledelsen i Accenture ut med tall og prognoser for hva disse avtalene betyr for selskapet fremover.

-- Størrelse og tall kan vi ikke gå ut med, med det er snakk om betydelige summer. Telekom-divisjonen fra EDB omsetter jo for 350 millioner kroner mot Telenor i dag, sier Øveraas.

Beslutningen om å kjøpe telekom-divisjonen ble tatt på høyeste hold i Accenture. I selskapets Capital Commity sitter den øverste ledelsen.

Ifølge Stein Erik Moe er en beslutning om å investere 400 millioner kroner underlagt alternative vurderinger. Skal man investere i for eksempel markeder som Kina og India eller i høykostland som Norge? Begge de to Accenture-toppene er godt førnøyd med at lille Norge ble prioritert.

Accenture har ingen planer om nedbemanning på kort sikt etter oppkjøpet, men en restrukturering vil komme. Planen er å bruke de nyansatte også i andre prosjekter over tid.

I tillegg til å feste grepet ytterligere på Telenor, gir avtalen Accenture større muligheter i outsourcingsmarkedet, ifølge Øveraas.

-- Accenture har lenge sett etter en driftspartner. Vi har vurdert globale aktører, men man falt ned på at det var riktig med regionale sterke partnere, sier Øveraas og legger til at det ikke kunne blitt IBM eller EDB fordi disse er de argeste konkurrentene til Accenture.

Hånd i hanske

Ifølge Øveraas betyr avtalen at Accenture nå er en mer reell aktør i markedet som kan ta driftsansvar. Han bekrefter at selskapet posisjonerer seg mot IBM og CSC. EDS mener han er mer eller mindre på vei ut av Norden.

Avtalen om at Accentures prefererte driftspartner nå heter EDB Business Partner betyr at de nå går i tospann i det nordiske markedet. Men det er ingen eksklusiv avtale. Hvis partene ikke ser verdi i en aktuell case står man fritt til å velge annerledes.

Accenture er en hovedspiller innen outsourcing av forretningsprosesser (BPO - Business Process Outsourcing) i Norden, men er små på drift. I samspillet med EDB skal Accenture håndtere den øvre delen av verdikjeden i en outsourcingsprosess, mens EDB skal står for it-driften.

-- Det er dette som gjør det til en god match, sier Stein Erik Moe.

Om Telenor med sine grep i denne avtalen har sminket EDB for salg, og hva det vil bety for Accentures planer om å spille en større rolle i det nordiske outsourcingsmarkedet, sier Øveraas er et scenario man ikke forholder seg til.

-- Vi har ingen kortsiktige signaler på at dette skjer, sier han.

Muligheter innad

Verken Øveraas eller Moe vil tippe eller komme med noe anslag over hvor mange kunder de sammen med EDB kan erobre i løpet av de to neste årene. Men Accenture ser muligheter også innad hos den nye samarbeidspartneren.

EDB er store på bank og finans med tilhørende applikasjoner. Accenture tegnet for en tid tilbake en avtale med SAP om utvikling og salg av it-systemer for bank og forsikringsselskaper verden over.

-- Det er mange gamle applikasjoner i den bransjen, fastslår Øveraas.