Vil bli kvitt Linux-stempelet

Vil bli kvitt Linux-stempelet

Red Hat vil bekjempe friprog-skepsis og Linux-stempel i Norge.

Om du hører navnet Red Hat, hva tenker du på?

Høyst sannsynligvis Linux.

Selv om Red Hat også utvikler en rekke andre friprog-løsninger, som Jboss (applikasjonsserver), Enterprise MRG ("Messaging, Realtime and Grid") og fra og med denne uken: Fullstendige virtualiseringsløsninger.

- Vi har en kjempejobb å gjøre for å få flere til å tenke på noe annet enn Linux, innrømmer Norges-sjefen Lars Ellingsberg, som understreker at noen av Red Hats løsninger til og med fungerer fint i Windows.

- Og vi vil gjerne bli synligere som selskap, nikker Norden-sjef Magnus Svensson.

Fra Unix til Linux

Ellingsberg var Red Hats første ansatt i Norge, da han fikk jobben sommeren 2007. Nå har han endelig fått kollegaer. I sommer ble staben på kontoret på C.J. Hambros plass i Oslo doblet. Nå jobber det seks mann i norske Red Hat.

Hvor mange kunder selskapet har her til lands, vet de ikke, fordi salget skjer via kanaler som Redpill. Men Ellingsberg mener de har mange hundre norske selskaper på kundelista, hvorav opp mot 70 kan betegnes som større. Det vil si kunder med mer enn hundre maskiner som kjører Red Hat-programvare. Statoil er selve jumbokunden, med rundt 2000 Linux-servere.

- Vi får nye kunder hver måned, sier Ellingsberg.

Og ifølge Norges-sjefen vokser kundenes Linux-bruk raskt, ettersom gamle Unix-maskiner ofte er det som først flyttes over til det frie operativsystemet.

- Antall Linux-maskiner hos en bedrift dobles ofte hvert eneste år. Det er sjeldent man flytter gamle systemer fra Unix til Unix.

Et reelt alternativ

Men Red Hat handler som sagt ikke bare om Linux lenger.

Selskapet er nå ute med sin egen virtualiseringsløsning. Red Hat Enterprise Virtualization for Servers har vært ute i beta siden juni, og ble denne uken lansert som et ferdig produkt. Hypervisoren Kernel-based Virtual Machine er utviklet av det oppkjøpte selskapet Qumranet. Selvsagt i samarbeid med utviklerne i det åpne Linux-samfunnet, slik all Red Hat-programvare er. Den ferdige virtualiseringspakken skal nå tilbys som et alternativ til de markedsledende aktørene som Vmware.

Med dette skal Red Hat for alvor gjøre penger av moteord som desktop-virtualisering og cloud computing, og gjennom samarbeid med Microsoft skal Linux og Windows snakke pent med hverandre.

- Det skal være et reelt alternativ for norske kunder, mener Svensson.

Men hva hjelper det, om folk fortsatt tror Red Hat bare er en type Linux? Les videre på neste side!