Vil brenne en halv milliard på nytt mobilnett

Vil brenne en halv milliard på nytt mobilnett

Et svensk firma vil bygge et alternativ til det nye umts-nettet i Norge, og skal bruke opp mot en halv millard på å yppe seg mot Netcom og Telenor.
Det svenske mobilselskapet Nordisk Mobiltelefon AB satser friskt i det norske markedet. I forrige uke kjøpte de frekvensen til det gamle analoge NMT 450-nettet i Norge.

De planlegger å bygge ut et helt nytt superraskt mobilnett som skal konkurrere med de eksisterende gsm- og umts-nettene. Det nye nettet vil være basert på den såkalte CDMA 2000-teknologien og vil konkurrere med Netcom og Telenor der gsm-nettet idag har dårlig dekning, typisk i grisgrendte strøk.

CDMA har vært i bruk både i USA, Kina og Øst-Europa og omtales som den amerikanske varianten av 3G. Telefonene, som koster rundt 2.000 kroner, og gir mye av det samme som umts-telefonene. Problemet er at de ikke kan kommunisere med gsm- eller umts-telefonene. Men det ordner seg, tror Nordisk Mobiltelefon.

-- Om få år vil vi ha slike telefoner, sier styreformann Jan Freese.

Svindyr utbygging

Freeses planer betyr at Nordisk Mobiltelefon må bygge et helt nytt mobilnett i Norge. Det blir neppe billig og er trolig hovedårsaken til at de bare betalte en drøy million for lisensen.

Kravet i konsesjonen er at de skal bygge ut minst 30 basestasjoner som skal dekke 16.000 kvadratkilometer i Norge.

Ifølge dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor koster det mellom 500.000 og 600.000 å bygge én basestasjon, hvis man bruker eksisterende infrastruktur og radiomaster. Må man bygge ut på steder uten tilgang til strøm eller radiomaster, blir prisen tre- eller firedoblet. Freese går god for prisantydningene.

Det vil med andre ord koste minst 15 millioner kroner å innfri konsesjonskravene, dersom man bruker dagens master.

Men en dekning på 16.000 kvadratkilometer tilsvarer bare fire prosent av Norges flateinnhold. Derfor vil Freese bygge ut mer. Mye mer.

-- Skal du dekke Norge må du ha rundt 700 basestasjoner, sier han.

Dette vil koste 350 millioner kroner. Minst. For Freese erkjenner at det ikke er alle steder de kan utnytte eksisterende infrastruktur.

-- Vi må nok regne med å komplettere noe av dagens master og utstyr, sier Freese.

Dermed kan regningen fort komme opp i en halv milliard for utbyggingen som ifølge Freese vil ta et par år. I tillegg vil de by på tilsvarende lisens i Sverige. Utbyggingen der vil trolig koste minst like mye som i Norge.

På pengejakt

--

Har dere råd til alt dette? -- Ikke i min lommebok. Men det kommer til å finnes penger så det rekker, sier Freese.

Nordisk Mobiltelefon er ifølge Freese i prat med flere investorer om finansieringen av utbyggingen. Mer ønsker han ikke å si noe om den saken.

-- Vi holder på å regne på hva dette vil koste og leter etter investorer. Vi vil presentere våre planer nærmere innen 1. desember i år, sier Freese.

Freese har lang fartstid i it- og telekombransjen i Sverige. Han har vært leder for det svenske Datatilsynet og for Post- og Teletilsynet. Nå vil han kaste seg ut i noe nytt.

-- Jeg vil være med å skape noe, sier han.

Ikke lønnsomt

Hovedårsaken til at Telenor sa fra seg sin 450-lisens var at de fant ut at det ikke var lønnsomt å bygge ut nettet basert på en ny og mer moderne mobilteknologi.

-- Jeg har ikke satt meg inn i strategien til Nordisk Mobiltelefon. Men jeg har oppfattet at de ønsker å tilby dekningen spesielt utenfor storbyene. Det kan være ganske kompleks og dyrt å bygge ut i områder uten standard infrastruktur som strøm og samband, sier Amundsen.

-- Hvorfor gjør ikke Telenor dette selv?

-- Det er for vanskelig å gjøre dette kommersielt interessant, sier Amundsen.