Vil bygge ut umts også på turiststeder

Hvordan få lynrask datatransport når du sitter på hytta med mobilen som eneste kommunikasjonsmiddel? Telenor Mobil jobber allerede med planene.
ANNERLEDESLANDET: Også i de dype finske skoger er det satt opp umts-antenner, melder kilder i Sonera. Kanskje Telenor Mobil og Netcom kan gjøre det samme her hjemme?
Har du lyst på å bruke de nye mobilnettet umts? Da er et godt alternativ å flytte til Finland. Finnene er nemlig mer agressiv med innføringen av umts enn norske mobiloperatører.

Innbyggerne i de største finske byene Helsinki, Oulu, Tampere og Turku kunne feire nyttår i forvisning om at de tilhører de første europeere som tar i bruk det superraske, nye mobilnettet umts. Men også i mobiltelefoniens "hjemland" mangler de nødvendige umts-telefoner for å kunne ta i bruk 3g-nettverket.

-- Selvfølgelig er vi avhengige hva telefonprodusentene sier. Men planen er at vi skal tilby våre kunder umts-tjenester i slutten av året, sier informasjonsdirektør Jyrki Karasvirta i det finske teleselskapet Sonera.

Også på landsbygda

Soneras umts-nett er levert av svenske Ericsson i samarbeide med finske Nokia. Nettet kommer ifølge Soneras vurderinger til å koste omtrent 500 millioner euro, eller nærmere fire milliarder norske kroner.

Det spesielle i Finland er at Sonera har satt opp en del umts-antenner også i områder utenfor de største byene. I de dype finske skoger kan man nå beskue umts-antenner som er rigget opp for at finnene skal ha tilgang til tredje generasjons mobiltelefoni også i "sina sommerstugar".

Roser finnene

-- Jeg kan ikke røpe så mye om våre umts-planer, men jeg synes det er smart det finnene har gjort. I første omgang vil vi konsentrere umts-utbyggingen rundt de største byene, slik umts-konsesjonen krever. Etterhvert vil vi bygge ut også på mindre steder i landet der det periodevis er stor trafikk av turister. Det vil skape goodwil hos våre kunder, som alltid forventer noe ekstra av oss. Derfor ser jeg ikke bort fra at vi vil bygge ut umts på vintersportsteder som Hemsedal, Hafjell og Geilo - bare for å nevne noen eksempler på mulige utbyggingsteder, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Mobil.

Amundsen sier at de vil satse på å bygge ut umts der forretningfolk har ferie. Han er opptatt av å pleie denne viktige kundegruppen, som hvert år legger enorme summer igjen i form av både tale- og datatrafikk i det eksisterende gsm 900- og 1800-nettet.

Vil ikke konkretisere

Når og hvor "ekstrautbyggingene" vil skje, konkretiserer ikke Amundsen, på grunn av konkurranseforholdet til de andre umts-konsesjonsinnehaverne.

-- Telenor Mobil har alltid hatt best mobildekning i Norge. Det skal vi fortsette med også når umts-nettet tas i bruk i slutten av året. Jeg tror mange vil få seg en positiv overraskelse med umts. Men først må vi få de nye umts-terminalene fra leverandørene som bør utruste telefonene samtrafikk også for gsm 900-, 1800- og 1900-båndet, sier Amundsen.

De første umts-telefonene er ventet i butikkhyllene innen 30. september, dersom vi skal tro på Motorolas lovnader.