Vil endre bredbåndsbetaling

Vil endre bredbåndsbetaling

Amerikanske isp-er jobber med nye betalingsmodeller for bredbånd. Telenor tror ikke norske brukere er interessert i andre typer tilbud.

Siden internetn kom er det prøvd mange modeller for å tjene penger på infrastruktur. På bredbåtd har det stort sett vært en modell, en månedsavgift for en fast båndbredde.

 

Dette er noe amerikanske internettleverandørene vil ha slutt på. Hvis de får gjennomslag for sine planer vil det være slutt på dagens prisstruktur. I stedet for en fast sum med ubegrenset bruk vil det innføres betaling etter forbruk av netteverket.

 

Blant selskapene som jobber med dette er BellSouth, et av USAs største bredbåndselskaper. BellSouth ønsker seg en slags "betal-for-å-bruke-bredbånd"-modell, skriver finansavisa Wall Street Journal i dag.

 

Hovedgrunn til å endre dagens oppsett er at filstørrelsene begynner å bli enorme, og dermed er det mer å tjene ved å differensiere dette. Det vil dermed være store prisforskjeller om du overfører video eller surfer på vanlige websider.

 

Må tåle kritikk

 

Selv om planene fremdeles er i startfasen har BellSouth blitt møtt med mye kritikk. Som en del av samme modell vil internettleverandørene vurdere innhold etter viktighet, og jobbe med en slags forskjellsbehandling av betalte tjenester. Blant dette er også ideen om å sette frimerker på epost for å garantere rask og feilfri levering, som Yahoo og Time Warner lanserte for noen uker siden.

 

Kritiskerne mener at telebransjen bør stå for infrastrukturen, og ikke blande seg op i innholdet.

 

- Øyeblikket du lar teleselskapene bestemme hvilke tjenester som er tilgjengelig, har du drept internett, sier analytiker Mark Cooper til Wall Street Journal.

 

BellSouth er ikke enige i det.

 

- En hver modell som gir forbrukere mer kontroll og fleksibilitet er en fornuftig løsning, sier teknologisjefen i selskapet, William Smith.

 

Ikke i Norge

 

Telenor har prøvd seg på andre betalingsmodeller, uten suksess.

 

- Vi begynte med en volumbegrensing, som betydde at brukeren etter en hvis mengde data måtte betale ekstra. Det var ikke særlig populært, sier informasjonssjef Arild Johannessen i Telenor til Computerworld.no

 

Johannessen ser at streaming video og lignende tjenester er i ferd med å endre nettbrukernes vaner, men påpeker at også tilbudene har endret seg.

 

- Båndbredden på våre abonnementer har økt enormt, samtidig som prisene gikk ned. Vi er fremdeles i en fase i Norge hvor vi jobber å få alle til å bruke bredbånd. For dagens behov tror jeg våre tilbud er gode nok, sier Johannessen.

 

Telenor har ifølge informasjonssjefen ingen planer til å slippe fastprismodellen.

 

- Nei, etter vår erfaring vet vi at dette er noe kundene ikke vil ha, sier han.