Vil fortsatt ha hjemme-pc

Vil fortsatt ha hjemme-pc

Posten går ut med nytt anbud på hjemme-pc til uka. De nye reglene har skjerpet konkurransen i markedet for hjemme-pc-er.

Da regelen om pristak på 10.000 ble innført for noen uker siden, ble hele pc-bransjen sendt i tenkeboksen. En rekke større avtaler som har vært på trappene, blir atskillig mindre med de nye reglene.

- Det er mange som klør seg i hodet nå, sier Per Morten Hoff IKT-Norge.

Men det er også enkelte som er på banen  med nye løsninger allerede, blant dem Dell, Elkjøp og NDS.

Atea, som tidligere i høst skrev kontrakt med Posten, må nå konkurrere om den samme avtalen på nytt. Posten kansellerte den opprinnelige avtalen, men lyser ut et nytt anbud til uka.

- Det har vært stor interesse for hjemme-pc hos oss, og jeg tror det fortsatt vil være det, litt avhengig av avtalene vi får til, sier Elisabeth Gjølme, kommunikasjonsdirektør i Posten.

Ruller videre

Atea hadde også en stor hjemme-pc-avtale med Ullevål Sykehus, et tilbud som går ut til 8.000 ansatte. Denne avtalen videreføres, men tilpasses de nye skattereglene, opplyser Arve Uggedal, administrerende direktør i Atea. Han er spent både på nye avtaler og på hvordan sluttbrukerne vil vuderer de nye tilbudene.

- Det blir spennende å se hvordan det går framover. Det er vanskelig å se Ullevål-caset separat, siden avtalen der ble inngått før de nye reglene kom. Men i første kvartal neste år blir det blant annet nye runder med Justisdepartementet, sier Uggedal.

Han ser for seg en blanding av brutto- og nettotrekk. Da kan man prismessig legge seg på Elkjøp-nivå på nettotrekk, men med 5 prosent i stedet for 50 prosent rente. Det er derfor en svært gunstig avbetalingsordning, mener Uggedal.

I tenkeboksen

Andre avtaler som avventer en løsning er blant andre NRK. Nyetablerte Topnordic, med mangeårig Ementor-leder Steinar Sønsteby i førersetet, håper avtalen ruller videre, men ingenting er avgjort.

- Dette var jo viktig, og vår første store hjemme-pc-avtale. Vi har absolutt en forhåpning og forventning om at avtalen videreføres, sier Sønsteby.

Må fornye seg

Nicator er blant de største i landet på hjemme-pc, med en omsetning på rundt 250 millioner kroner og 20 ansatte. Selskapet er også blant en håndfull firmaer som utelukkende selger innenfor med hjemme-pc-ordningen.

Det kan det bli en slutt på nå.

- Å drive videre som ren hjemme-pc-leverandør med de nye reglene blir vanskelig, sier administrerende direktør Tom-Ivar Solbakken til Computerworld.no.

- Har dere en plan B?

- Visst har vi det, sier Solbakken, uten å ville røpe mer enn det.

Men et snittsalg på 25.000-30.000 per bruker, er toppgrensen på 10.000 kroner dramatisk, og ifølge Solbakken er den umiddelbare effekten at man velger bredbånd bort. Men han er usikker på om marginene nå blir for små.

- Vi kjenner ikke konsekvensene fullt ut ennå. Jeg har ikke møtt noen negative holdninger i bedriftene og de virker interessert i å gå videre. Kanskje blir det en blanding av brutto- og nettotrekk, hvis det er interesse for det.