Vil ha åpen kildekode til Afrika

Afrikanske land må satse på åpen kildekode for å få fart i egen programvareutvikling, mener u-landsorganisasjonen NEPAD.

Det finnes flere initiativ for åpen kildekode på kontinentet, som for eksempel Impi Linux, som er et Sør-Afrikansk prosjekt. Men slik teknologi er likevel ikke mye brukt i regionen, ifølge Zambias transport- og kommunikasjonsminister Abel Chambeshi.

 

Chambesi har hjulpet til med å sparke i gang en internasjonal workshop om åpen kildekode. Han sier til IDGs internasjonale nyhetstjeneste at The New Partnership for African Development (NEPAD) har gitt ut retningslinjer for bruk av åpen kildekode i et forsøk på å øke bruken av ikt i Afrika.

 

Lisenskostnader

 

Åpen kildekode er spesielt attraktiv fordi programvaren ikke medfører lisenskostnader.

 

- Flere land, inkludert Korea og Argentina, har bestemt seg for å flytte alle de statlige systemene over på programvare med åpen kildekode. Hvorfor skal ikke Afrika gjøre det samme? Det er derfor NEPAD trår til, for å få Afrika til å bruke åpen kildekode-teknologi, sier Chambesi.

 

Den kenyanske kommunikasjonsministeren Raphael Tuju sier til IDG at Kenya føler seg oppmuntret av NEPAD og at åpen kildekode er på full fart inn i landets prosjekter.