Vil ha it-senter på Union-ruiner

Vil ha it-senter på Union-ruiner

Norske Skog frir til kunnskapsbedriftene i Grenland. Ambisjonen er å skape en internasjonal klynge av næringsvirksomhet innen it.

- Gjennom samtaler vi har hatt med Norske Skog har de lagt stor vekt på at området ikke skal omgjøres til dyre leiligheter for noen få kapitalsterke. På Klosterøya har det alltid vært industri, og stedet er et av to aktuelle plasseringer av distriktets kompetanseindustri, sier Bård Stranheim, leder for IKT-Grenland, som nå har tett dialog med Norske Skog for å få realisert planene.

Stranheim mener muligheten som nå åpner seg er fantastisk spennende, ikke bare for Skien, men for hele Grenlandsområdet.

Regionen har en rekke høyteknologiske kunnskapsbedrifter som gjør det skarpt nasjonalt og internasjonalt, ifølge en pressemelding. For Stranheim har det lenge vært en drøm å samle flere av disse bedriftene i en ikt-landsby for å skape samarbeid og synergi på tvers av bedrifter og bransjer.

To alternativer

- Den viktigste drivkraften for innovasjon er ikke FoU, men industri- og kunnskapsklynger. Tatt i betraktning regionens høye industrikompetanse har Grenland de aller beste forutsetninger for å skape konkurransedyktige klynger, mener Stranheim.

Stranheim tror at dette kan bli en realitet på Klosterøya, men forteller også at IKT-Grenland vurderer å etablere ikt-landsbyen på Kjølnes ved Høgskolen i Telemark.

I alt er rundt 30 bedrifter invitert, og allerede har 12 bedrifter stilt seg positive til planene om en samlokalisering. I løpet av et par måneder vil trolig IKT-Grenland lande på et av alternativene.

- Hvis vi greier å samle flere kunnskapsbedrifter på et sted i urbane omgivelser hvor det er mulig å leve, ikke bare jobbe, er jeg overbevisst om at det blir lettere å rekruttere dyktige mennesker fra både inn- og utland, sier han.

Oser av historie

Uansett hva som blir resultatet av lokaliseringsdebatten opplyser Stranheim at Norske Skog ønsker å være en drivkraft for å hjelpe fram ny næringsvirksomhet i Grenlandsregionen. Selskapet har derfor opprettet en styringsgruppe bestående av representanter fra Norske Skog, Fagbevegelsen, Skien Kommune, Telemark Fylkeskommune og Innovasjon Norge.

Stranheim mener begge alternativer fremstår som spennende, men hvis man ser på klyngeutviklingen i andre land er han ikke tvil om at Klosterøya har en rekke fordeler. Øya ligger midt i Skien med alle byens fasiliteter kun en kort spasertur unna. I tillegg er Høgskolen i Telemark ikke lengre unna en 10 minutter med bil.

- Klosterøya er helt unik. Historisk oser øya av stolt industrihistorie, fra opprinnelig et kloster, til jordbruk, handel, treforedling, kraftproduksjon, og imorgen kanskje ikt, bioteknologi og annen kompetanseindustri. I et slikt perspektiv er det knapt mulig å finne et mer spennende sted å skape nærings- og byutvikling, mener Stranheim.