Vil ha kortere vei til eksport

Vil ha kortere vei til eksport

CEBIT: I år er det vel 20 selskaper på fellesstanden til Innovasjon Norge. Statssekretær Oluf Ulseth i Næringsdepartementet håper på en økning på minst 50 prosent neste år.
Computerworld treffer statssekretær Ulseth etter en hektisk dag med åpning av den norske standen, prisutdeling til norske og internasjonale it-selskaper, lunsj med Siemens og en titt på Cebit som hele.

- Hva synes du om Cebit?

- Jeg synes det har vært veldig spennende. Jeg har hilst på representanter for alle bedriftene på den norske standen, og det er et bra mangfold, sier Ulseth.

Han synes det er spesielt moro at det er mange små selskaper, med smale teknologier - men som samtidig har et potensielt marked mye større enn det norske.

Norges Eksportråd har tidligere vært kritisk til at de selv må være økonomisk uavhengige og ta betalt for sine tjenester til bedrifter som vil ut og frem. Problemet er at ikke veldig mange selskaper har de midlene som behøves for å klinke til utenlands. Men Ulseth er klar på hva han og regjeringen vil:

- Vi vil ha en kortere vei fra regional næringsutvikling til eksport. Alt det vi gjør med Innovasjon Norge er i ferd med å endre dette. Staten bruker allerede store beløp til å støtte norsk eksport, men det er Innovasjon Norge som prioriterer, sier Ulseth.

Han legger til at utviklingen går i retning av at det offentlige Norge ønsker å legge mer vekt på kunnskapsnæringen, og dens muligheter utenfor Norges grenser.

- Hvor mange tror eller ønsker du vil være på fellesstanden til Innovasjon Norge neste år?

- Jeg håper at det er flere neste år, i alle fall femti prosent. Og jeg håper virkelig at mange av de som er her nå klarer å få tak i nye kunder, slik at andre kan se at det virker, sier Ulseth.