Vil halvere internasjonale mobiltakster

Vil halvere internasjonale mobiltakster

Nye EU-regler skal tvinge gjennom lavere priser for mobilbruk i utlandet. Det er foreslått et europeisk pristak på kr 2,40 i minuttet.

EU-kommisjonen kunngjorde tirsdag at et utkast til nye lovregler om de europeriske roaming-avtalene, som skal være klar til sommeren.

Målet er en halvering av prisene de europeiske teleoperatørene tar i avtalene om å benytte hverandres nettverk (roaming-avtalene, red.anm).

EUs kommisjonær for informasjonssamfunnet, Viviane Reding, vil legge fram et lovforslag i juni som har til hensikt å tvinge mobiloperatørene til å ta de samme prisene for mobilsamtaler utført i et annet lands nettverk som de tar for samtaler innenlands.

Hun vil gjøre slutt på de eksisterende avtalene som gjør at operatørene tar langt høyere priser for slike samtaler. Reding hevder at de nåværende avtalene mangler berettigelse, melder IDG News.

- Jeg har ikke tenkt å stå på sidelinjen og se på dette, sier Reding.

Dyrt og uoversiktlig

Ifølge Reding tar enkelte operatører mellom 4 og 8 euro (32 og 64 kroner) for en fire minutters samtale.

Prisene på slike samtaler er ganske uoversktlige. Men Norge er ikke noe billig-land på dette området.

En liten sjekk på Telenors nettsider viser at hvis du for eksempel ringer på Vodafones nett i Storbritannia, er prisen med et "Bedrift Basis"-abonnemenet 11,99 kroner per minutt for samtaler til Norge, og 10 kroner på de fleste privatabonnementene.

Fra Slovenia koster det 13,37 kr å ringe med bedriftsabonnement. Fra det populære turistlandet Spania ligger prisene fra 6,50 til rundt 9 kroner for bedriftsabonnenter og rundt 10 kroner minuttet for privatkunder.

Her kan du sjekke dagens priser på utenlandssamtaler ifølge Telenors roaming-avtaler for privat-abonnenter.

Netcoms privatkunder kan finne prisene på utenlandssamtaler her.

Maks 2,40 i minuttet

Vivian Reding vil også til livs ordningen med å ta ekstra betalt for å motta samtaler via andre operatørers nettverk.

Kip Meek, som leder den europeiske regulatørgruppen (European Regulators Group), sier han har full oppslutning om Redings initativ.

- Roamingkostnadene er fullstendig ute av proporsjoner i forhold til de relevante tekniske problemstillingene, sier Meek.

Meek foreslår et ensartet pristak for grossistkostnadene som vil kutte maksprisene med opp mot 60 prosent, til rundt 30 eurocent (2,40 kr) per minutt.

Forslagene om lavere roamingpriser må godkjennes av et flertall blant EUs 25 medlemsstater og medlemmene i Europa-parlamentet. Reding har som mål at tiltakene kommer på plass innen midten av 2007.