Vil lage åpen database

Apache Software Foundation har fått kopi av kildekoden til IBMs relasjonsdatabase Cloudscape.
IBM overlater den Java-baserte relasjonsdatabasen Cloudscape til den åpne programvareorganisasjonen Apache Software Foundation

(ASF). Dermed får Java-utviklere verden over gratis adgang til kildekoden for denne databasen, som i åpen versjon får betegnelsen Derby. En halv million linjer med databasekode er hva Java-utviklerne nå kan boltre seg med. IBMs baktanke er øke interessen for, og utviklingen av, Java-applikasjoner.

Apache-miljøet og IBM går nå umiddelbart sammen for å gjøre Derby til den ledende databasen basert på åpne kildekode, skriver IBM i en pressemelding.

Derby er en java-basert database som krever to megabyte lagringsplass, noe som gjør den egnet for innkapsling i andre programvareprodukter. Målgruppen er virksomheter som ikke trenger en fullskala, eller såkalt enterprise-class, database. Mindre nettsteder, lokale salgsløsninger og avdelingskontorer er steder hvor IBM venter å finne Derby-databasen. Cloudscape, som er IBMs original til det som nå blir Derby-databasen, inngår i dag i mer enn 70 IBM-løsninger, blant annet i WebSphere applikasjonsserver, WebSphere Portal og Lotus Workplace. IBMs plan er å basere selskapets Cloudscape-tilbud på den kommende Apache-koden og markedsføre dette kommersielt.

Bidraget til Apache har ifølge IBM selv en verdi på 85 millioner dollar eller 600 millioner norske kroner.