Vil ødelegge for IBM

Vil ødelegge for IBM

Sun er er interessert i å kjøpe Linux-selskapet Novell. Det kan stikke kjepper i hjulene for IBM.
-- Med vår sterke balanse vurderer vi alle muligheter. Hva vil det være verdt å eie et operativsystem som IBM er avhengig av? Historien foreslår at vi ser til Microsoft for å lære, skrev Jonathan Schwartz, Suns operative sjef, i en web-logg i helgen.

Wall Street Journal var først ute med å rapportere om Suns mulige oppkjøp av Novell i helgen. Men andre mulige oppkjøpskandidater skal også være under vurdering. Sun har nemlig 7,1 milliarder dollar (50 milliarder kroner) på bok, og de fleste observatører er enige om at Sun må foreta seg noe dramatisk for å i det hele tatt overleve.

IBM gjorde seg som kjent avhengig av Microsofts operativsystem på sine personlige datamaskiner. Ifølge Schwartz satser IBM nå på Novells Suse-linux for å hindre at markedsleder Red Hat skal bli for sterk. En eventuell Sun-overtakelse av Novell vil dermed kunne skape hodebry for Store Blå.

Sun kunne ha kjøpt Suse i fjor, men lot Novell "få" det tyske Linux-selskapet. IBM gikk i den forbindelse inn med 50 millioner dollar i Novell. De to selskapene samarbeider nå på flere områder.

Men å ødelegge for IBM er neppe god nok grunn til å svi av mange milliarder kroner. Og mange momenter taler i mot

at Sun skal kjøpe Novell. For det første er det sjelden lurt å snakke høyt om oppkjøpsplaner. Det driver prisen i været. Og Novell er med en verdi på 2,4 milliarder dollar allerede i dyreste laget, selv for Sun. Dessuten har Sun og Novell overlappende programvare på en rekke områder.

- Novells ikke-Suse produkter er langt mindre interessante, sier han ifølge Cnet.com.