Vil saksøker fildelere

Vil saksøker fildelere

Musikkindustrien i USA vil tvinge internettleverandørene til å oppgi brukeridentitet bak ip-adresser.
Den amerikanske musikkindustrien fortsetter heksejakten mot fildelere som bruker peer-to-peer for å utveksle musikkfiler. Gjennom bransjeotrganisasjonen RIAA (Recording Association of America) er 532 brukere anklaget for ulovlig spredning av musikk. Problemet for RIAA er at de ikke vet hvem disse brukerne er. RIAA har bare ip-adressene til disse mest aktive brukerne. Organisasjonen vil gjennom en rettssak tvinge internettleverandørene til å røpe indetiteten til de som bruker disse ip-adressene.

Det er ikke første gangen RIAA setter i gang en rettsprosedyre på disse betingelsene. I januar ble også 531 personer anklaget for ulovlig fildeling. Også da hadde RIAA bare ip-adressene tilgjengelig.

Denne gangen dreier det seg om brukere i de amerikanske byene Atlanta, Philadelphia, Orlando og Trenton.

--Vi gi et sterkt signal at det er ulovlig å laste ned musikk eller deler musikkfiler med andre gjennom et peer-to-peer nettverk, sier RIAA-toppsjef Cary Sherman.

I desember uttalte en føderal domstol at internettleverandører ikke kan tvinges til å frigi navn og adresser til fildelere som bare er kjent gjennom ip-adressen. RIAA har varslet om at de fortsetter kampen mot fildelere.

RIAA har i 2003 saksøkt hundrevis av personer de har fått tak i navnet og adressen til. Organisasjonen startet 382 juridiske prosedyrer mot personer som har spredt åndsverkslov-beskyttet musikk gjennom peer-to-peer nettverk.