Vil sertifisere autister

Vil sertifisere autister

Snart kan mennesker med autisme får eksamenspapirer.

Mennesker som lider av autisme får sjelden gjennomført en eksamen. Problemet er ikke at de ikke kan stoffet, men at de rett og slett ikke takler selve eksamensituasjonen.

Dermed er sertifisering av kunnskapene nesten uforenlig med handikappet. Som følge av det blir det mye vanskeligere å få tak i en passende jobb.

Et dansk selskap, Specialisterne, har tenkt å gjøre noe med problemstillingen, skriver Computerworld Danmark. Selskapet ansetter folk som ikke lett får jobb andre plasser. Av selskapets 50 ansatte har tre av fire autistiske problemer.

Tester programvare

Spesialistene tester programvare. Det viser seg at mange i Spesialisterne greier dette bra. Det er bare at sertifiseringen mangler. Nå har selskapet utviklet en metode for å endre dette. Denne uken testes de første fire internt.

De kan få vise hva de kan på områder som er internasjonalt er anerkjent i it-bransjen.

- Det er en milepæl for oss at vi har fått et sertificeringsløp. Mennesker med autisme har oftest ikke mye på cv-en. Vårt mål er at alle skal gjennom og få ordentlige papirer, sier han til CW Danmark.

Hemmeligheten bak konseptet er å gi autistiske mennesker en trygg omgivelse, slik at de føler seg hjemme. Thorkil Sonne startet Specialisterne i 2005, da hans egen sønn ble diagnostisert innenfor autismespekteret.

Sonne har gjort prosjekter i USA og forventer å starte en Specialisterne i Glasgow, Skottland, i løpet av 2008. Målet er å ansatte 500 programvaretestere der som har en eller annen autismeforstyrrelse.