Vil sjekke Europas bredbånd

Vil sjekke Europas bredbånd

Du kan hjelpe Europakommisjonen og Samknows med å undersøke Europas bredbåndsytelse.

Undersøkelsen har nemlig behov for 10.000 frivillige fra 30 land som kan hjelpe å samle inn data.

Frivillige som melder seg til tjeneste vil få tilsendt en liten enhet som Samknows kaller "den hvite boksen".

Denne skal plugges inn hjemme, og når bredbåndet ikker er i bruk vil denne boksen kjøre en rekke automatiserte tester for å måle hastighet og ytelse på internettforbindelsen.

Boksen vil også gi deltakerne muligheten til å få detaljerte data om ytelsen til bredbåndet sitt, inkludert hastighet og pålitelighet på bredbåndsforbindelsen.

- Personene som melder seg frivillig for å delta vil ikke bare få tilgang til teknologien vår gratis, men kommer til å bli forkjempere for bedre bredbånd over hele Europa samtidig som de hjelper oss med å danne et bilde av bredbåndsforbindelsene på kontinentet, sier Alex Salter, administrerende direktør i Samknows i en pressemelding.

Kartlegger bredbåndsytelse

Undersøkelsen gjennomføres i samarbeid mellom Europakommisjonen og Samknows, som er spesialist i måling av bredbåndsytelse.

Selskapet lanserte i 2008 ny teknologi for måling av bredbånd som siden er utdelt gratis til forbrukere i Storbritannia og USA i forbindelse med bredbåndsundersøkelser der.

Prosjektet skal kartlegge bredbåndsytelsen for alle EUs medlemsland i tillegg til Norge, Island og Kroatia.

Målet er å hjelpe internettleverandører, reguleringsorganer og forbrukere med å forbedre internettjenester over hele kontinentet.

Samknows har tidligere utført lignende prosjekter sammen med Ofcom (Office of Communications) i Storbritannia og FCC (Federal Communcations Commission) i USA.

- Vi arbeider for å gi internettleverandører, reguleringsorganer og, viktigst, forbrukere den informasjonen de trenger for å forsøke å få bedre bredbåndstjenester, sier Salter.

I Storbritannia avslørte undersøkelsen at bredbåndsytelsen var mindre enn 50 prosent av det nettleverandøren reklamerte med. Den paneuropeiske undersøkelsen skal gå over to år.

Slik kan du delta

Har du lyst til å delta i undersøkelsen? Da er det bare å gå til Samknows nettsted og sende inn en søknad.

Boksen skal plasseres mellom nettruteren din og pc-ene slik at det skal være lettere å unngå å kjøre tester når du bruker nettet.

Når det gjelder aktivitet på nettet, regner Samknows med at testene boksen utfører resulterer i rundt 3 GB nedlasting og 1GB opplasting i måneden.

Samknows lover at mens boksen simulerer flere vanlige internettapplikasjoner og protokoller, så overvåker den ikke deltakerenes aktivitet på nettet, og registrerer heller ingen personopplysninger.