VET IKKE EKSAKT: Difi-leder Steffen Sutorius forteller  at Difi vet at besparelsene vil bli store, men at de ikke kan si eksakt hvor store de vil bli. I alle fall ikke enda. (Foto: Stine Marie Hagen)

VET IKKE EKSAKT: Difi-leder Steffen Sutorius forteller  at Difi vet at besparelsene vil bli store, men at de ikke kan si eksakt hvor store de vil bli. I alle fall ikke enda. (Foto: Stine Marie Hagen)

Sparer millioner på felles innkjøp av forbruksmateriell

Statens innkjøpssenter har foretatt det første felleskjøpet. Ifølge Difi vil staten spare rund 40 millioner på felles innkjøp av kontor- og datarekvisita. 

15. februar publiserte Difi og Statens innkjøpssenter den første av fem innkjøpskonkurranser. Det første felles innkjøpet er en avtale om forbruksmateriell som kontor- og datarekvisita, renholdsprodukter og kantineprodukter på vegne av 190 etater. Ifølge Difi vil dette spare staten rundt 20 - 40 millioner kroner pr. år. 

I snitt regner Statens innkjøpssenter med at etatene vil spare mellom fem og ti prosent, sammenlignet med i dag. Regelen er at de nye fellesavtalene vil gi lavere eller minst like gode priser som de statlige virksomhetene har hver for seg i dag, skriver Difi på deres hjemmesider.

I løpet av de neste månedene skal Statens innkjøpssenter gjennomføre felles innkjøp av flere tjenester, blant annet for telefoni, pc-er og telefonitjenester. Til sammen skal disse avtalene i dag ha en samlet verdi på 1,7 milliarder kroner årlig, men med fem-ti prosent lavere priser vil staten, ifølge Difi, spare rundt 85 til 170 millioner kroner i året når avtalene er i full drift.

Norge nest sist 

Statens innkjøpssenter ble opprettet i januar 2015. Norge er det nest siste landet som etablerer felles statlige innkjøp.

Erfaringene fra andre land viser at det er mye å vinne. Blant annet vil felles innkjøp gi lavere priser på varer og tjenester og spare etatene for transjonskostnader. Felles innkjøp vil også gjøre at etatene slipper de enkle innkjøpene, og kan bruke tiden til strategisk viktigere innkjøp enn toalettpapir og kulepenner, heter det i nyhetssaken.

De neste konkurransene skal ifølge Difi komme fortløpende de neste månedene. 

Difi-direktør Steffen Sutorius forteller i nyhetsmeldingen at de vil starte med avtaleområdene som er enklest og hvor volumet er størst. Han forteller videre at Difi vet at besparelsene vil bli store, men at de ikke kan si eksakt hvor store de vil bli. I alle fall ikke enda. Det avhenger blant annet av hvor mange etater som vil delta i konkurransene. 

Statens innkjøpssenter kommer til å bli målt på hvor mange etater som deltar, hvor tilfredse etatene er med avtalene og hvor mye penger det faktisk lykkes med å spare på avtalene.

-- Disse målingene blir den beste testen på om vi lykkes, sier Sutorius. 

I utgangspunktet er avtalene obligatoriske, men etatene kan melde seg av enkeltavtaler. Stortinget, Forsvarets militære enheter og særlovselskap som helseforetak er unntatt, men kan velge å delta.